Ga terugHome      Nieuws      Windpark Hollandse Kust Zuid levert eerste stroom
Nieuwsbericht

Windpark Hollandse Kust Zuid levert eerste stroom

portretfoto Annemijn Pasman
Annemijn Pasman
Het windpark Hollandse Kust Zuid levert sinds 2 augustus stroom aan het Nederlandse energienetwerk. Daarmee groeit de hoeveelheid groene stroom die Nederland zelf opwekt op de Noordzee.
windmolens op zee bij zonsondergang

In het park Hollandse Kust Zuid dat in een gebied voor de kust tussen Den Haag en Zandvoort ligt, staan nu 36 werkende turbines met elk een vermogen van 11 megawatt. Vattenfall bouwt nog door aan een honderdtal turbines. Uiteindelijk krijgt het park een capaciteit van 1,5 gigawatt. Het is daarmee het grootste winstpark van Nederland.

Bij Natuur & Milieu werken we samen met energieleverancier Vattenfall in ons droomfondsproject De Rijke Noordzee in windmolenpark Hollandse Kust Zuid. Binnen het project onderzoekt Vattenfall het effect van waterverversingsgaten in de holle funderingen van de windturbines. Die gaten zorgen dat het water in de fundering goed doorstroomt en wordt ververst. Ook kan de fundering hierdoor dienen als schuil- en voedselplaats voor verschillende soorten waaronder vissen, anemonen, krabben en garnalen.

Waar eerder onderzoek zich richtte op natuurversterking rondom de turbines, wordt nu gekeken hoe het ontwerp van de windturbine zélf bij kan dragen aan natuurontwikkeling in de parken. Vattenfall wil de biodiversiteit in het windpark vergroten en daarover ook meer kennis opdoen. In de fundering van de turbines zijn openingen aangebracht, die ervoor zorgen dat vissen en ander zeeleven de turbines in en uit kunnen bewegen. De vraag is nu of de dieren de binnenkant van de turbines gaan benutten als nieuw leefgebied, om te schuilen of om voedsel te vinden.

Hollandse Kust Zuid is een park dat zonder subsidie is gebouwd. Het moet zich volledig terugverdienen met de opbrengst van de geproduceerde stroom. Eind augustus bezocht de Koning nog windpark Hollandse Kust Zuid vanwege de plek die het park inneemt in de energietransitie.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter