Ga terugHome      Nieuws      Koplopers roepen politiek op ‘Plantaardig het Nieuwe Normaal’ te maken
Nieuwsbericht

Koplopers roepen politiek op ‘Plantaardig het Nieuwe Normaal’ te maken

Portretfoto Dieuwertje Penders
Dieuwertje Penders
Op 9 maart is een petitie overhandigd aan de Tweede Kamer, genaamd “Plantaardig het Nieuwe Normaal” door de Transitiecoalitie Voedsel. Een coalitie van zo’n 200 partijen die zich inzetten voor ‘een gezond leven op een gezonde planeet’. Onderdeel van de petitie is een tienpuntenplan met adviezen om de omslag naar een gezond, duurzaam en meer plantaardig eetpatroon te versnellen en in beleid te verankeren. De petitie wordt mede ondersteund door de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel, die 7 maart is begonnen en loopt tot en met 13 maart.
Een marktkraam met groente
Overhandiging van het 10-punten plan aan Laura Bromet (GroenLinks) namens de Tweede Kamer-commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Gezond, duurzaam en meer plantaardig eetpatroon
Met de petitie roept de Transitiecoalitie Voedsel de Tweede Kamer op om de Nationale Week te benutten om met een plan te komen hoe de omslag naar een gezond, duurzaam en meer plantaardig eetpatroon te versnellen. Concrete voorstellen in het plan zijn: het verhogen van de prijs van dierlijke eiwitten via een belasting (in lijn met voorstel True Animal Protein Price Coalition) en verlagen van de btw op groente, fruit, noten, zaden en peulvruchten; regulering van vleesreclame en minimaal een verbod op kiloknallers; en een oproep voor plantaardige rijkscatering per 1 januari 2025. Rob van Tilburg, Directeur programma’s Natuur & Milieu: “Zolang supermarkten blijven stunten met vleesreclames- en acties zullen consumenten niet snel minder vlees gaan eten. Het wordt tijd dat de overheid hier grenzen aan stelt.”

Overhandiging tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel
De overhandiging vindt plaats tijdens de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Dat is het bekendste initiatief in Nederland om vlees-, en sinds dit jaar ook zuivel-, consumptie te verminderen, die dit jaar voor de vijfde keer wordt gehouden. Deze campagne wordt breed gesteund door de voedingsindustrie, van foodservice tot verschillende grote supermarkten. Isabel Boerdam, initiatiefnemer NWZV geeft aan: “Ik ben erg verheugd te zien dat steeds meer bekende en grote bedrijven zich aansluiten bij ons initiatief. Het zou mooi zijn als ook de overheid zich hierbij aansluit. Het is immers het lekkerste en makkelijkste wat je kunt doen voor jezelf en een beter klimaat.”

Het tienpuntenplan van Transitiecoalitie Voedsel
Het tienpuntenplan is een initiatief van de Transitiecoalitie Voedsel en onderdeel van de campagne ‘Plantaardig het Nieuwe Normaal’. Deze startte in 2021 met een oproep aan het kabinet om zich uit te spreken voor de omslag naar een meer plantaardig eetpatroon, van de huidige verhouding 60:40 dierlijk/plantaardig naar 40:60 in 2030. “De noodzaak van een transitie naar voedselconsumptie en productie met het zwaartepunt op plantaardige eiwitten, is groot en urgent. Dit is, met de ontwikkelingen in de markt en bij het brede publiek, hét moment om te komen tot een werkelijke doorslag. Daar is voor nodig dat de politiek doordrongen is van de urgentie van de eiwittransitie en het verband met gezondheid, dierenwelzijn, biodiversiteit, klimaatverandering en de stikstofcrisis”, aldus Natascha Kooiman, kwartiermaker bij Transitiecoalitie Voedsel. “De overheid kan met een actieve inzet op de voedselomgeving de gezonde, duurzame en meer plantaardige keuze, ook de gemakkelijke en betaalbare keuze maken voor consumenten”.

Het tienpuntenplan wordt ondersteund door de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel en is tot stand gekomen met WNF NL, Voeding Leeft, ProVeg, Natuur & Milieu, IUCN Nl, Instituut voor Milieuvraagstukken – Vrije Universiteit, Feedback EU en de Dierencoalitie.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter