Ga terugHome      Thema’s      Klimaat & biodiversiteit      Duurzaam leven      5 tips die laten zien dat het kan, niet morgen maar nu
Tips

5 tips die laten zien dat het kan, niet morgen maar nu

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
De hele dag door maak je bewuste en onbewuste keuzes. Eet je vanavond vegetarisch of een biefstuk? Pak je de auto of ga je toch op de fiets? Die vele (vaak kleine) keuzes die we gedurende de dag maken, doen we meestal vanuit gewoonten en routines die je door de jaren hebt ontwikkeld. Maar als je het roer om wil gooien en meer milieubewust wil gaan leven, hoe doe je dat dan?

“Echte verandering realiseer je door steeds kleine stappen te zetten,” zegt Reint Jan Renes, lector Psychologie voor een Duurzame Stad aan de Hogeschool van Amsterdam. Renes is gespecialiseerd in (gezondheids)communicatie en gedragsverandering. Maar als je het roer om wil gooien en meer milieubewust wil gaan leven, hoe doe je dat dan? Vijf tips voor een eerste begin.

1. Slim gepland ‘flexitarisch’ menu

Eet je (bijna) elke dag vlees of vis? Zet meer groenten en fruit op je boodschappenlijstje, en zet maximaal 1 à 2 keer per week vlees of vis op het menu. Dat is niet alleen gezond en goedkoper, maar je verkleint hiermee ook flink jouw impact op de natuur. En je kunt nog steeds je favoriete stamppot of pastarecept maken! Wist je dat meer dan 80% van de Nederlanders al ‘flexitariër’ is en dus af en toe vlees of vis eet? Lees meer over waarom een slim gepland plantaardiger dieet daadwerkelijk gezonder voor je is.

2. Met de trein naar hagelwit strand

Sta je elke vakantie met je koffers op Schiphol om te vliegen naar een zonnig oord? Kijk eens voor een vakantie dichter bij huis die goed met de trein, auto of bus te bereiken is. Om van een cocktail te genieten op een hagelwit strand of voor een wandeling door de bergen hoef je echt geen uren in het vliegtuig te zitten. Heb je dringend inspiratie nodig? Bekijk de 8 mooiste treinreizen van Europa.

3. Minder nieuwste van het nieuwste

Koop jij je spullen meestal nieuw? In plaats van naar de winkel te gaan of je laptop open te klappen voor het nieuwste van het nieuwste, kun je ook overwegen om tweedehands of refurbished (gerepareerde) producten te kopen. Het is ook slim om te kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Zo doe je langer met producten en stel je de volgende aankoop uit. Bekijk onze tips hoe je slimme keuzes maakt tijdens het (online) kopen.

4. Op de fiets of met het ov naar je werk  

Pak wat vaker de fiets of e-bike naar werk als deze goed bereikbaar is. Even in beweging op de fiets is niet alleen goed voor je, maar bespaart ook veel geld. Bovendien is de fiets een stuk schoner dan de auto, zo draag je ook bij aan een schonere lucht. Hetzelfde geldt voor de trein. Je baas kan je hierbij overigens helpen met een fiets of ov-kaart via de zaak. Kun je echt niet zonder auto? Overweeg dan om elektrisch te gaan rijden, in een eigen auto of een deelauto in de buurt.

5. Thuis warm in de winter en koel in de zomer

Niet alleen met het opwekken van energie (zonnepanelen op het dak) kun je veel geld besparen, ook in je energieverbruik valt een hoop te winnen. Kijk bijvoorbeeld of je huis goed is geïsoleerd. Dat scheelt op je gas- en energierekening, en zo verhoog je het comfort binnen. Want een lekker warm huis in de winter en koel in de zomer wil iedereen, toch? Bekijk welke isolatiemaatregelen je kunt nemen voor je huis.

Word ook Groene Doener

Wil jij graag groener leven? Maar twijfel je over de volgende stap, of wil je graag eerst in een onderwerp verdiepen?
We helpen je graag op weg! Schrijf je nu in en ontvang duurzame tips.

Doe mee
Groene doeners 1758
Inspirerende mails 8x
Michael de Roos in tuin