Home      Thema’s      Klimaat & biodiversiteit

Klimaat & biodiversiteit

Door milieubewuster te leven en te zorgen voor de natuur, help je de biodiversiteit te herstellen en klimaatverandering tegen te gaan. Elke kleine stap die je zet naar een groener leven, helpt daarbij. Maar wat als je alle kleine stappen bij elkaar optelt? Zoom met ons uit en verdiep je in ‘het grotere geheel’: ons klimaat en de biodiversiteit in ons land.

Twee ijsvogels op een tak

De natuur en het milieu zijn nauw met elkaar verbonden in deze belangrijke thema's

Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit is het kleine lieveheersbeestje die in je tuin zit, en een grote diepzeevis in de oceaan. Maar ook de schimmels van een paddenstoel en de nationale bloem van Nederland: het margrietje. Met biodiversiteit (ook wel soortenrijkdom genoemd) bedoelen we dus al het leven om ons heen. Van dieren en planten, tot andere mensen en miniscule schimmels. Alles werkt samen en houdt het ecosysteem in evenwicht. Het is daarom ook belangrijk dat we dat evenwicht behouden en de natuur – die nu erg beschadigd is – herstellen.

Is klimaat hetzelfde als het weer?

Het klimaat en het weer zijn niet hetzelfde, maar hangen wel nauw met elkaar samen. Het gaat over de langere termijn, als we het hebben over het klimaat. Terwijl het weer gaat over de regenbuien vandaag of morgen. Je kunt patronen herkennen in het klimaat, bijvoorbeeld dat zomers droger en heter worden. Een enkele natte zomer staat daar dan los van, als je kijkt naar een langere periode waarin een trend plaatsvindt die leidt tot meer droogte en hoge temperaturen.

Wat hebben biodiversiteit en klimaatverandering met elkaar te maken?

Biodiversiteit en klimaatverandering hebben invloed op elkaar. Klimaatverandering bedreigt namelijk allerlei planten- en diersoorten in hun bestaan. Maar we hebben biodiversiteit dringend nodig om het klimaatprobleem het hoofd te kunnen bieden. Een biodivers gebied is namelijk beter bestand tegen klimaatverandering.

Windmolens weiland met water

Elke gift helpt!

Wij werken aan een klimaatneutraal Nederland en het herstel van de natuur. Het moet echt anders en we geloven dat het kan. Met jouw donatie help je ons mee.