Ga terugHome      Thema’s      Vervoer & reizen      Duurzaam reizen      De 8 mooiste treinreizen van Europa
Tips

De 8 mooiste treinreizen van Europa

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
Wij selecteerden de acht mooiste treinreizen van Europa voor je. Deze treinreizen moet je eigenlijk een keer in je leven gemaakt hebben.
Trein in schotland rijdt over brug

Reizen per trein is de ultieme manier om de prachtigste plekken te ontdekken. Mooie steden en uitgestrekte natuurgebieden trekken aan je raam voorbij, zonder dat je op van rechts komend verkeer hoeft te letten. Als je moe bent doe je gewoon een dutje onderweg, voor koffie en thee wordt gezorgd én er is vaak zelfs een bar aanwezig in een van de wagons. Ja, reizen per trein heeft zijn geheel eigen charme. We zouden bijna vergeten te zeggen dat het ook nog een hele duurzame manier van reizen is.

Glacier Express (Zwitserland)

We beginnen met misschien wel de bekendste spoorlijn van Europa: de Glacier Express in Zwitserland. Dit is een rechtstreekse trein die dwars door het hart van de Alpen rijdt. De reis begint aan de voet van de Matterhorn in Zermatt en brengt je naar St. Moritz. De bijna 8 uur durende rit leidt je door smalle valleien en hoge bergpassen. Onderweg rijd je door 91 tunnels en over 291 bruggen. Vanuit de Glacier Express is het uitzicht op de 2033 meter hoge Oberalppas altijd goed te bewonderen, want alle rijtuigen hebben panoramaramen tot aan het dak. Bekijk meer informatie of tickets.

Bergen treinroute (Noorwegen)

De Bergen treinroute in Noorwegen is niet zonder reden door Lonely Planet uitgeroepen tot een van de mooiste treinreizen ter wereld. De trein verbindt de hoofdstad Oslo en havenstad Bergen en laat je onderweg de meest spectaculaire landschappen van Noorwegen zien. Alles komt aan bod: van bevroren meren naar donkere bossen en van uitgestrekte grasvlaktes naar besneeuwde bergtoppen. Het hoogste bergplateau van Europa, Handangervidda, ligt op de route. Het gebied is thuis van veel verschillende planten-, vogel- en diersoorten. Je zou hier zelfs een poolvos of en sneeuwuil kunnen spotten! Als je op tijd boekt kost een enkeltje voor de Bergenspoorweg ongeveer € 25,-. Meer informatie staat op de website van de Noorse treinmaatschappij.

Word ook Groene Doener

Wil jij graag groener leven? Maar twijfel je over de volgende stap, of wil je graag eerst in een onderwerp verdiepen?
We helpen je graag op weg! Schrijf je nu in en ontvang duurzame tips.

Doe mee
Groene doeners 1758
Inspirerende mails 8x
Michael de Roos in tuin

Belgrado naar Bar (Servië & Montenegro)

Nummer drie van de lijst is een verrassende rit tussen Belgrado en Bar. Een route die waarschijnlijk nog niet bij veel reizigers op hun bucketlist staat, maar zeer zeker de moeite waard is. Vanuit het Servische Belgrado rijdt de trein door een schilderachtig landschap naar de stad Bar aan de Adriatische kust. De oude Oostblokwagons banen hun weg over 476 kilometer spoorlijn, door talloze tunnels en over meer dan 400 bruggen. Voor mensen met hoogtevrees is deze rit naar Montenegro misschien geen goed idee: de trein rijdt op sommige plekken op een hoogte van wel 700 meter en gaat over het 498,8 meter lange Mala Rijeka viaduct, dat tot 2001 de hoogste spoorbrug ter wereld was.  Gebruikelijk rijden er per etmaal één dagtrein en één nachttrein het hele traject van Belgrado naar Bar. Voor een tweedeklaskaartje betaal je ongeveer € 20,- bij de Servische en Montenegrijnse spoorwegen.

Zwarte Woud trein (Duitsland)

Een van Europa’s meest pittoreske spoorlijnen ligt in Duitslands grootste natuurgebied: het Zwarte Woud (Schwarzwald). Over een afstand van 150 kilometer brengt de Schwarzwaldbahn je langs donkere dennenbossen, wijngaarden, spectaculaire rotswanden en oude boerderijen en kastelen, waarbij een klim van wel 650 meter gemaakt wordt. Deze drie uur durende rit begint in Karlsruhe, daalt af naar de Bodensee en eindigt uiteindelijk in het stadje Konstanz. Leuke tip: stap in Triberg uit voor een wandeling om de 163 meter hoge Triberger Wasserfalle te bewonderen. Een enkele reis koop je al vanaf 22 euro per persoon op de website van de Deutsche Bahn of gewoon op het station in Duitsland.

West Highland line (Schotland)

De West Highland Line biedt adembenemende uitzichten op het groene Schotse landschap. Het is niet voor niets dat het toonaangevende reismagazine Wanderlust hun award voor de beste treintrip naar deze route liet gaan. De spoorlijn verbindt Glasgow met de havens van Oban en Mallaig. Onderweg passeer je de mysterieuze meren en grillige bergen van Schotland. Het Glenfinnan viaduct, bekend uit de Harry Potter films, is een van de highlights van de route. Een rit door het West Highland duurt ongeveer 3,5 uur en dagelijks rijden er drie treinen op dit traject. Meer informatie is te vinden op de website van Schotland Railways.

trein in Schotland over brug

Inlandsbanan-route (Zweden)

De langste route uit het rijtje: Inlandsbanan spoorlijn in Zweden. Heel populair bij liefhebbers van stilte en natuur. Inlandsbanan trein voert door het intens verlaten landschap in het noorden van Zweden. De 1.300 kilometer lange rit begint in Kristinehamn in het zuiden en eindigt in Gällivare in het noorden. Het is de enige Europese treinreis die meer dan duizend kilometer door vrijwel ongerepte natuur voert. Grote kans dat je onderweg moet wachten op een kudde rendieren die het prettig vindt om over het spoor te lopen. Er bestaat een speciale ‘hop-on-hop-off-card’ waarmee je twee weken lang kunt reizen op de route. Zo kun je helemaal zelf bepalen in welk tempo je Noord-Zweden wil ontdekken. Let wel op: een gedeelte van het jaar is dit traject gesloten. Kijk voor meer informatie over deze reis op website van de Zweedse spoorwegen en bekijk het reisschema.

Linke Rheinstrecke (Duitsland)

Relatief dicht bij huis, maar daarom zeker niet minder mooi: de Linke Rheinstrecke in Duitsland. De spoorlijn van Keulen naar Mainz wordt zo genoemd, omdat hij vrijwel geheel langs de rivier de Rijn loopt. Vanuit de trein zie je glooiende heuvels met kastelen en valleien met wijngaarden. Je passeert het kalme water van de rivier en ziet hoe de Rijn en de Moezel elkaar ontmoeten bij Koblenz. Een gedeelte van de oevers van de Rijn staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Stap bij de stad Sankt Goarshausen uit om de 132 meter hoge rots de Lorelei te bewonderen, of om een witte wijn uit de streek te proeven. Een kaartje bestel je op de website van de Deutsche Bahn of op het treinstation in Duitsland.

Bernina Express (Zwitserland – Italië)

We sluiten af met een bekende spoorlijn die in Zwitserland begint: de Bernina Express. Verschillende delen van deze spoorlijn behoren tot het Werelderfgoed van UNESCO. De Bernina Express baant zich in ongeveer 4 uur vanaf Chur en St. Moritz een weg door de machtige Zwitserse bergen om te eindigen in het Italiaanse Tirano, dat bekend staat om zijn mooie historische centrum. De rijtuigen van de de Bernina Express zijn net zoals de Glacier Express voorzien van panoramaramen. Een kaartje reserveren kan op de website. De route is trouwens ook af te leggen met de reguliere trein, waarvoor niet gereserveerd hoeft te worden. Hou dan wel rekening met vaker overstappen.

Trein rijdt door berglandschap