Ga terugHome      Nieuws      Politiek, omarm het klimaatrapport van Laura van Geest 
Nieuwsbericht

Politiek, omarm het klimaatrapport van Laura van Geest 

Portretfoto Karen van den Einden
Karen van den Einden
Onderzoekers publiceerden in maart onder leiding van Laura van Geest een rapport met maatregelen hoe de klimaatdoelen binnen handbereik kunnen komen. Natuur & Milieu roept politici op dit rapport met beide handen aan te grijpen.
Een plantje ontspruit uit droge bruine grond, met hoogbouw in de achtergond

In opdracht van het kabinet schreven onderzoekers onder leiding van Laura van Geest een rapport met maatregelen hoe de klimaatdoelen binnen handbereik kunnen komen. Marjolein Demmers, directeur Natuur & Milieu: `Wij roepen de politiek op om te kiezen voor dit pakket aan maatregelen dat minimaal 60% CO2-reductie oplevert. Daarmee bewijzen politici de ontwrichtende klimaatverandering serieus te nemen.`

Principe vervuiler betaalt doorgevoerd 
Een belangrijk, onvermijdelijk onderdeel van het rapport zijn maatregelen die sectoren aanzet schoner te gaan produceren. Ook staat het principe van de vervuiler betaalt centraal, waarmee het Nederlands klimaatbeleid eerlijk wordt. Zo stellen onderzoekers dat de CO2-heffing voor de grote industriële bedrijven fors hoger moet en ligt de vliegbelasting op lange afstandsvluchten op tafel. Daarnaast wordt voorgesteld de leaserijder elektrisch te laten rijden vanaf 2025.

Demmers: ´De grootste vervuilers dragen hiermee de grootste lasten. Zowel vanuit de noodzaak van CO2-reductie als vanuit rechtvaardigheid, steunen we deze voorstellen.´

Niet alles kan 
Met dit pakket vertelt Van Geest het eerlijke verhaal: niet alles kan. We gaan anders en minder produceren en consumeren. Een duurzame toekomst voor toekomstige generaties hier en elders ter wereld, betekent dat ieder bedrijf en iedere inwoner van Nederland te maken krijgt met klimaatbeleid. ´Het is een grote opgave die we met elkaar kunnen oppakken, maar het vooruitschuiven van moeilijke keuzes is geen optie meer,´ aldus Demmers.

Steun en draagvlak: help burgers 
Noodzakelijk voor steun en draagvlak voor klimaatbeleid is dat burgers die het niet breed hebben worden geholpen. Demmers: `Het is ontzettend belangrijk dat de opbrengst van deze heffingen gebruikt worden voor lastenverlichting voor burgers die onevenredig geraakt worden door klimaatmaatregelen.´

Advies over alle sectoren 
Het advies raakt alle sectoren. Om de kringlooplandbouw te versnellen, helpen de voorstellen om kritisch te kijken naar het aantal dieren per hectare. Het terugsluizen van de opbrengst naar de boeren die willen omschakelen is daarbij wel belangrijk. Om huizenbezitters aan te sporen hun huis te verduurzamen, is het advies om bij verkoop verduurzaming te verplichten.

Begrens gebruik biobrandstoffen 
Ondanks heel veel goede beleidsaanbevelingen, hebben we ook enkele zorgen. Zo is een te grote rol voor het gebruik van biobrandstoffen in de vervoersector voorzien. Dat zal uiteindelijk leiden tot een verlies aan bossen en verdere aantasting van de biodiversiteit.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter