Ga terugHome      Nieuws      Milieuorganisaties: stuur luchtvaartplannen terug naar de tekentafel
Nieuwsbericht

Milieuorganisaties: stuur luchtvaartplannen terug naar de tekentafel

Portretfoto Wietske de Lange
Wietske de Lange
Het kabinet verzuimt in deze plannen om de overlast en klimaatimpact van de luchtvaartsector te begrenzen. Sterker nog, elk jaar mogen er duizenden extra vluchten bijkomen. De organisaties vinden de klimaatdoelen uit de nota een lachertje en de maatregelen tegen de overlast niet concreet. Het kabinet gaat hierbij voorbij aan de zorgen van miljoenen Nederlanders over het lawaai en de gevolgen voor het klimaat. Marjolein Demmers, directeur Natuur & Milieu: ‘Als we ons nu niet laten horen groeit de luchtvaart ongebreideld door. Dat mogen we niet laten gebeuren. Door nee te zeggen tegen deze plannen, kies je voor een schone toekomst en geef je het klimaat een kans’.
Illustratie van witte papieren vliegtuigjes die richting een prullenbak vliegen tegen een rood oranje achtergrond

De organisaties hebben een zienswijze geschreven waarin ze bezwaar maken tegen de plannen en alternatieve voorstellen doen. Er moeten strenge geluidsnormen gesteld en gehandhaafd worden, de sector moet zich houden aan de klimaatdoelstellingen uit het Parijsakkoord en de sector moet, net als andere sectoren, gewoon belasting gaan betalen. Ook moeten alle vliegvelden een natuurvergunning aanvragen en gaat vliegveld Lelystad niet open. Het is daarbij onvermijdelijk dat het aantal vluchten afneemt in plaats van toeneemt. Dat is ook goed mogelijk, door bijvoorbeeld een groot aantal vluchten te vervangen door de trein. Meer dan een derde van alle vluchten is onder de 1.000 kilometer, en dus zijn dit soort duurzame alternatieven binnen handbereik.

Iedereen die zijn of haar stem wil laten horen kan dat doen tot en met maandag 6 juli via de website www.natuurenmilieu.nl/terugnaardetekentafel. Ook nodigen de milieuorganisaties bedrijven, wetenschappers, en andere maatschappelijke organisaties uit zich aan te sluiten bij hun oproep.

Lees hier meer over het bezwaar tegen de groeiplannen van de luchtvaartsector

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter