Ga terugHome      Nieuws      Scholenactie ‘bloembollen voor bijen’ wordt verdubbeld
Nieuwsbericht

Scholenactie ‘bloembollen voor bijen’ wordt verdubbeld

Portretfoto Wietske de Lange
Wietske de Lange
Dit voorjaar is ruim 145.000 euro opgehaald via een statiegeldactie bij de supermarkten van Lidl voor Nederland Zoemt. Dankzij de succesvolle actie kan Nederland Zoemt nu 3000 gratis bijvriendelijke biologische bloembollenpakketten aan scholen verstrekken. Een verdubbeling van vorig jaar. De bollen, inclusief lespakket, kunnen nú door scholen aangevraagd worden via Nederland Zoemt. Door in de herfst bollen te planten leren kinderen dat je ook dan al iets kunt doen voor de bij.
Paarse bloemen waarvan op een een hommel zit

De scholen die een pakket bestellen ontvangen naast de bloembollen een lespakket, een hommelzoekkaart en plantinstructies. Door de bollen te planten op of rondom het schoolplein en er via het lespakket aandacht aan te besteden, leren kinderen al jong veel over de waarde van bijen.

De bij heeft het moeilijk
Door onder meer het grote gebruik van bestrijdingsmiddelen en afname van leefgebied gaat het niet goed met de Nederlandse wilde bij: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. Dat heeft ook grote gevolgen voor de mens. Zo’n 80% van onze groenten- , fruit en andere gewassen is afhankelijk van de bestuiving door bijen en andere insecten. De bloembollenactie draagt bij aan het structureel vergroten van voedselaanbod en nestgelegenheid. Bloembollen zijn voor bijen en hommels het eerste voedsel in het voorjaar.

Pakket aanvragen
Basisscholen kunnen zich, zolang de voorraad strekt, aanmelden voor een gratis bollen- en lespakket via www.nederlandzoemt.nl. De pakketten worden in de week na de herfstvakantie verstuurd.
Nederland Zoemt is een initiatief van Natuur & Milieu en IVN Natuureducatie. Zij organiseren samen met LandschappenNL en Naturalis ook de jaarlijkse bijentelling, volgend jaar op 17 en 18 april.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter