Ga terugHome      Nieuws      Overheid ernstig tekortgeschoten in bescherming omwonenden Schiphol
Nieuwsbericht

Overheid ernstig tekortgeschoten in bescherming omwonenden Schiphol

Portretfoto Dieuwertje Penders
Dieuwertje Penders
Dat is de conclusie van de rechter na de behandeling van de rechtszaak van omwonenden tegen de Staat. De omwonenden, verenigd in de Stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder, eisten dat de overheid handhaaft op geluidshinder rond de luchthaven. Vandaag stelde de rechter hen in het gelijk.
vliegtuig landt op schiphol

De rechter oordeelde dat de overheid de belangen van omwonenden ‘onrechtmatig’ ondergeschikt heeft gesteld aan die van luchtvaart. De belangen van de luchtvaartbedrijven kregen prioriteit, met een eenzijdige focus op de bescherming van de luchtvaartsector. De overheid handelde daarmee in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, zo stelde de rechter. De overheid moet nu binnen een jaar gaan handhaven op de bestaande geluidsnormen.

Natuur & Milieu feliciteert de stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder van harte met de uitspraak. Vorige maand reisde Natuur & Milieu met een delegatie omwonenden af naar de Europese Commissie om daar de noodzaak van een kleiner Schiphol te bepleiten. Deze uitspraak is een extra onderbouwing voor snelle krimp.

Het is natuurlijk bijzonder treurig dat hier een uitspraak van de rechter aan te pas moet komen. We blijven naast alle omwonenden staan in hun strijd voor een kleinere en meer duurzame luchtvaart, die past binnen de grenzen van ons land en klimaat.

Portretfoto Marjolein Demmers
Marjolein Demmers
Directeur Natuur & Milieu

Gezamenlijke reactie milieuorganisaties

Natuur & Milieu, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Greenpeace en Milieudefensie in een gezamenlijke eerste reactie:
‘Dit is goed nieuws voor omwonenden, natuur en klimaat. Jarenlang heeft de overheid illegaal te veel vluchten gedoogd, was er te veel vervuiling en lagen omwonenden letterlijk wakker van de herrie. Nu is het aan minister Harbers om orde op zaken te stellen. De Inspectie Leefomgeving en Transport moet de normen gaan handhaven, dat betekent minder vluchten dan het huidige krimpplan voor Schiphol. Er is geen andere uitweg dan de krimp van Schiphol. Iedereen in Nederland heeft recht op een veilige en gezonde leefomgeving. Het is een schande dat omwonenden voor zoiets vanzelfsprekends naar de rechter moeten stappen en dat de overheid hen niet beschermt’.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter