Ga terugHome      Nieuws      Minder gas en olie uit Rusland gebruiken, hoe kunnen we dat doen?
Nieuwsbericht

Minder gas en olie uit Rusland gebruiken, hoe kunnen we dat doen?

Portretfoto Dieuwertje Penders
Dieuwertje Penders
De wereld is van slag door de oorlog in Oekraïne. Ook bij Natuur & Milieu zijn we geschokt en bezorgd over de gebeurtenissen. Terwijl we hard werken om toekomstige crises rondom het klimaat en de biodiversiteit te voorkomen, blijkt nu eens te meer dat we niet afhankelijk moeten zijn van Russisch gas. Een extra – en dringende reden – om ons gasgebruik flink te verminderen en veel meer gebruik te gaan maken van duurzame bronnen. Welke mogelijkheden hebben we daartoe?
Gasfornuis

Ons gebruik van gas en olie heeft impact op klimaatverandering. Daarom zien wij graag dat we in ons land versneld van het gas afgaan, minder olie verbruiken en overstappen op duurzamere alternatieven. Natuur & Milieu staat dus achter de oproep uit de maatschappij om minder afhankelijk te worden van gas en olie. Er zijn meerdere mogelijkheden waarop we dat kunnen doen.

Minder afhankelijk door besparing en duurzame energieopwekking

Twintig procent van ons gasverbruik is Russisch gas. Dat wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Om op de korte termijn onze afhankelijkheid van Russisch gas te verlagen, is energiebesparing de allerbeste optie. Daarnaast moeten we snel meer duurzame energie gaan opwekken. Het is niet nodig om terug te grijpen op andere vormen van fossiele energie om het gas te vervangen. Als we alle mogelijke energiebesparingsmaatregelen nemen en de overgang naar duurzame energie versnellen, kan Nederland binnen 1 tot 4 jaar volledig stoppen met de afname van Russisch gas.

Wat is er nodig om dit te bereiken?

De overheid heeft een zeer belangrijke rol om ons gas en oliegebruik te verminderen.  Wij roepen de overheid daarom op om nu verschillende maatregelen te nemen.

Minder gas

De overheid kan ons gasgebruik verminderen door:

  • een Nationaal Bespaarprogramma in het leven te roepen;
    Dit is een actieplan voor verregaande energiebesparing in alle sectoren in ons land (gebouwde omgeving, mobiliteit, energie, industrie en landbouw).
  • scherper toezicht te houden op de Wet Milieubeheer;
    Via die wet zijn bedrijven nu al verplicht om energie te besparen, maar daar wordt nauwelijks op gecontroleerd. Scherper toezicht leidt ertoe dat bedrijven ook écht aan de slag gaan met energiebesparing.
  • erop aan te sturen dat de verwarming bij scholen, ziekenhuizen en bedrijven veel beter wordt ingesteld;
  • af te dwingen dat de verwarming wordt uitgezet in leegstaande gebouwen;
  • de overstap naar een duurzamere energievoorziening te versnellen door de doorlooptijden van duurzame energieprojecten te verkorten en meer geld vrij te maken voor duurzame warmte;

Minder olie

Naast gas importeren we ook olie vanuit Rusland. Onze overheid kan een aantal maatregelen nemen om het oliegebruik in Nederland te verminderen:

  • (Vracht-)autoloze dagen invoeren.
  • Een flexibele reiskostenvergoeding invoeren dat werkgevers ook kunnen besteden aan de fiets, ov, deelvervoer of
  • Werkgevers belonen die fietsen-naar-het-werk en thuiswerken bevorderen met een budgettair bonus/malussysteem.
  • Aanvullende fiscale belastingvoordelen ontwikkelen voor fietsen-naar-het-werk.
  • Meer subsidie invoeren voor elektrische auto’s.

Andere brandstoffen

Ten slotte vragen we de overheid nu niet te grijpen naar alternatieve brandstoffen die klimaatverandering verergeren of op de lange termijn voor nieuwe milieuproblemen zorgen. Het is onnodig om de vervuilende kolencentrales langer open te houden of de deur wijder open te zetten voor kernenergie. Bovendien creëren we dan alleen maar nieuwe problemen voor de toekomst.

Wat kun je zelf doen?

Het is begrijpelijk als je door alle berichtgeving je zorgen maakt om de mensen in Oekraïne, de veiligheid in Europa of om een extreem stijgende energierekening. Het is nu nóg belangrijker om energie te besparen in huis. Dat kan door je verwarming een paar graden lager te zetten, je huis te isoleren, kieren en gaten goed dicht te maken met tochtstrips en door korter te douchen. We hebben nog veel meer tips voor energiebesparing verzameld in een gratis e-book ‘Slim besparen in 22 stappen’ dat je altijd kunt downloaden ter inspiratie.

Heb je daarnaast ook een auto en rijdt die op benzine of diesel? Dan is het nu extra aan te raden om vaker de auto te laten staan en te kiezen voor de fiets of de trein. Moet je toch echt op pad met de auto? Dan kun je brandstof besparen door een lagere (maar veilige) snelheid op de weg aan te houden, de bandenspanning op peil te brengen en veel thuis te werken als dat mogelijk is. Je bespaart zo niet alleen op benzine, maar helpt ook het klimaat een handje.

Door te besparen op gas en olie draag je indirect bij aan de stappen die ons land zet om Rusland te stoppen. Ook voorkomt het klimaatschade en onnodige uitgaven aan energie- en benzinekosten. Wil je ook concrete hulp bieden aan de mensen in Oekraïne? Dan kun je de hulpverlening ter plaatse steunen via Giro555 of bijdragen aan een lokaal initiatief bij jou in de buurt door mensen op te vangen of kleding, voedsel of geld te doneren.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter