Ga terugHome      Nieuws      Natuur & Milieu opent vliegshop in centrum Utrecht
Nieuwsbericht

Natuur & Milieu opent vliegshop in centrum Utrecht

Portretfoto Dieuwertje Penders
Dieuwertje Penders
Met een pop-upstore in het centrum van Utrecht vraagt Natuur & Milieu donderdag 17 juni aandacht voor de veel te lage prijs van vliegtickets en de klimaatschade die dit oplevert. In de reiswinkel ‘SheepTickets’ kunnen klanten een bestemming kiezen en zij krijgen dan te horen wat hun ticket eigenlijk zou moeten kosten. Want Sheeptickets berekent de eerlijke prijs: inclusief btw, accijns op kerosine en de externe kosten zoals milieuschade. Uit eerder onderzoek bleek al dat de prijs van een vliegticket 63% hoger uitvalt, als alle effecten worden meegerekend. De milieuorganisatie roept de politiek op een einde te maken aan de uitzonderingspositie van de luchtvaartsector en vliegtickets te belasten voor de schade die de sector veroorzaakt.
Een Sheeptickets medewerker in Hawaii-kledij wijst naar een monitor, twee mensen kijken mee

Voor 9 euro naar Spanje
Voor 9 euro een weekendje tapas eten in Madrid. En voor 35 euro zit je al op het warme strand van Rhodos. Een treinticket van Groningen naar Maastricht is bijna duurder. Uit een inventarisatie van Natuur & Milieu dit voorjaar bleken dit gangbare prijzen bij verschillende aanbieders. Je hoeft er niet eens goed je best voor te doen. Gewoon een zoekactie op een vergelijkingswebsite of de aanbiedingen direct bij een vliegtuigmaatschappij bekijken. Sommige aanbieders boden zelfs negatieve prijzen aan voor tickets. Dit terwijl vliegen een enorme bijdrage levert aan klimaatverandering. Een retourtje Bali (7.000 kg CO2-uitstoot equivalent) staat bijvoorbeeld gelijk aan de uitstoot van 9 jaar met de auto naar je werk (800 kg CO2 per jaar) of de besparing van 15 jaar vegetarisch eten (winst: 460 kilo CO2 per persoon per jaar).

Oneerlijke concurrentie
Met de huidige plannen van de politiek neemt de uitstoot van de luchtvaart verder toe. Maar om de klimaatafspraken van Parijs te halen moeten ook de emissies van de luchtvaart drastisch omlaag. De enige oplossing is minder vliegen, technologische oplossingen zijn bij lange na niet voldoende. Met het huidige beleid kunnen duurzame manieren van reizen zoals de trein niet concurreren met het vliegtuigSinds begin dit jaar betalen consumenten wel een vliegtaks van € 7,45 per ticket. Dit is een heel laag bedrag, in veel Europese landen ligt de vliegbelasting veel hoger. En waar andere sectoren btw en accijns op brandstoffen betalen, geldt dit niet voor de luchtvaartsector, die vervolgens kan stunten met bodemprijzen. Natuur & Milieu benadrukt dat vervuiling beprijzen helpt: als iets duurder wordt, gaan we het minder doen. In een brief gericht aan de nieuwe regering doet Natuur & Milieu nog een aantal andere voorstellen om de luchtvaart te verduurzamen.

Publiekspeiling
Eerder deze week deed Natuur & Milieu een  opiniepeiling onder het publiek in de Utrechtse binnenstad. Maar liefst 89 procent gaf aan meer te willen betalen, daarvan is 55 procent bereid een kleine prijsstijging te betalen (niet meer dan een paar tientjes) en 34 procent vindt dat in de prijs van een vliegticket ook de kosten van alle milieu- en gezondheidsschade moeten worden meegerekend. Van de 300 geënquêteerden antwoordde  slechts 11 procent dat zij goedkoop vliegen prima vindt. Opvallend was ook dat mensen de milieuschade van vliegen onderschatten. Slechts een derde van de geënquêteerden had hier een juist beeld van.

SheepTickets
De naam van de tijdelijke reiswinkel is SheepTickets, dit is een knipoog naar CheapTickets, de grootste online aanbieder van goedkope vliegtickets. Bij de reisadviseurs van SheepTickets kunnen klanten berekenen wat de eerlijke prijs van een vliegticket is, dit is mogelijk voor 25 veelgeboekte bestemmingen. Wie dit doet maakt tevens kans op het winnen van een duurzame treinreis naar Spanje.

Bekijk het onderzoek

Bekijk de video

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter