Ga terugHome      Nieuws      CO2-opslag project Porthos mag doorgaan
Nieuwsbericht

CO2-opslag project Porthos mag doorgaan

Portretfoto Dieuwertje Penders
Dieuwertje Penders
Zojuist heeft de Raad van State geoordeeld dat het CO2-opslag project Porthos door mag gaan. Daarmee kan de CO2 afkomstig uit de industrie in het Rotterdamse havengebied worden opgeslagen in lege gasvelden onder de Noordzee. De rechter boog zich over deze zaak omdat het niet duidelijk was of de bouw Porthos niet te veel stikstof oplevert voor nabij gelegen natuurgebieden.
Reactie Natuur & Milieu: ‘Het is goed dat er nu duidelijkheid is over de toekomst van Porthos. Zonder dit project wordt het uitermate lastig om de klimaatdoelen nog te halen met alle desastreuze gevolgen van dien. Enige opluchting dus bij ons, maar we staan ook zeker niet te juichen’, benadrukt de milieuorganisatie. ‘Het gaat hier om een project en technieken die noodzakelijk zijn geworden omdat de industrie niet snel genoeg heeft gehandeld de afgelopen jaren. Met CO2-opslag verduurzaam je de bedrijfsprocessen niet, je blijft produceren op fossiele brandstoffen, maar vangt de uitstoot alleen af om de schade voor de samenleving nog enigszins te beperken.’

Natuur & Milieu beklemtoont daarom dat CO2-opslag een tijdelijke oplossing is voor CO2-uitstoot waar op korte termijn geen andere oplossing voor is. Als de overheid vergunningen en subsidies afgeeft voor CO2-opslagprojecten moeten daar strenge voorwaarden aan verbonden zijn. Die moeten ervoor zorgen dat bedrijven volledig verduurzamen op de langere termijn en overstappen op 100% groene energie.

‘Deze hele zaak laat wel zien dat de overheid al haar pijlen moet richten op natuurherstel en een effectieve aanpak van het stikstofprobleem. Nederland heeft de afgelopen jaren veel te traag gehandeld. Zowel als het gaat om de klimaatcrisis als natuurbescherming. Nu is de natuur zo verzwakt dat het nieuwe bouwwerkzaamheden bijna niet meer verdraagt. We moeten beide crises met spoed en in samenhang aanpakken voor een schoon, gezond en groen Nederland voor iedereen’, aldus Natuur & Milieu.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter