Ga terugHome      Nieuws      Totaalverbod op glyfosaat
Nieuwsbericht

Totaalverbod op glyfosaat

Portretfoto Dieuwertje Penders
Dieuwertje Penders
De lidstaten in de Europese Commissie hebben vandaag gestemd over het gebruik van de omstreden onkruidverdelger glyfosaat. De lidstaten zijn verdeeld, dus nu is het aan de Europese Commissie om een besluit te nemen.
Europese vlaggen voor het parlementsgebouw in Brussel

De lidstaten in de Europese Commissie hebben vandaag gestemd over het gebruik van onkruidverdelger glyfosaat. De lidstaten zijn verdeeld, dus nu is het aan de Europese Commissie een besluit te nemen. De commissie heeft aangegeven glyfosaat nog 10 jaar toe te staan.

Grote teleurstelling
Natuur & Milieu, FNV en de Parkinson Vereniging laten in een gezamenlijk reactie weten zeer teleurgesteld te zijn. ‘Het toelatingsbeleid van Europa zit niet goed in elkaar.  Aan het gebruik van dit middel zijn grote risico’s verbonden. En dat heeft de wetenschap de afgelopen jaren en weken heel duidelijk gemaakt. En ondanks dat laat Nederland zijn stem verloren gaan en zet Europa gewoon door. ‘

Grote maatschappelijke zorgen
De Tweede Kamer heeft minister Adema meermaals opgeroepen tegen de toelating van het middel te stemmen. Meer dan 150 wetenschappers hebben afgelopen in een brandbrief aan het kabinet hun zorgen geuit. Toch heeft minister Adema vandaag opnieuw geen stelling genomen.

Nationaal verbod
In Nederland was al besloten dat het doodspuiten van grasland, groenbemesters en vanggewassen wordt verboden. ‘We gaan er scherp op gaan toezien dat dit verbod gehandhaafd wordt en gaan onderzoeken of een totaalverbod op glyfosaat mogelijk is in Nederland. Nederland is grootverbruiker van dit gif en heeft dus een zwaarwegende plicht om mensen en dieren te beschermen’, aldus de organisaties.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter