Ga terugHome      Nieuws      Burgerwetenschappers onderzoeken waterkwaliteit meer dan 3000 kleine wateren
Nieuwsbericht

Burgerwetenschappers onderzoeken waterkwaliteit meer dan 3000 kleine wateren

Portretfoto Mark de Jongh
Mark de Jongh
Dit jaar hebben de burgerwetenschappers van Vang de Watermonsters een recordaantal metingen opgestuurd. Ze hebben de waterkwaliteit onderzocht van meer dan 3.000 sloten, vennen, plassen, vijvers en grachten verspreid over heel Nederland!
Burgerwetenschappers meten de kwaliteit van een klein riviertje

Volgende fase burgeronderzoek

Dankzij de inzet van onze burgerwetenschappers kunnen we ruim 3.000 kleine wateren door heel Nederland in kaart brengen. Dit is het hoogste aantal metingen in vijf jaar Vang de Watermonsters. De ecologen van het NIOO-KNAW zijn druk bezig met het analyseren van alle ingestuurde meetgegevens. Tijdens deze analyse worden verschillende aspecten van de metingen onder de loep genomen; van waterplanten en helderheid tot het stikstof- en fosforgehalte in de watermonsters.

Uiterlijk begin oktober publiceren we de resultaten van alle gemeten wateren. De deelnemers krijgen inzicht in de staat van de door hen gemeten wateren én alle andere gemeten locaties. In het rapport lichten we uitgebreid toe wat de bevindingen betekenen.

Vang De Watermonsters burgerwetenschappers
Foto: Nine Geertman

Ervaring van een burgerwetenschapper

Wie zijn de burgerwetenschappers achter dit onderzoek? We spraken met Denise, een van onze onderzoekers. Ze doet voor de tweede keer mee met Vang de Watermonsters.

“Ik woon op een woonboot en dan ben je al snel de hele dag op, rond en zelfs ín het water. Ik ben daarom erg benieuwd naar de waterkwaliteit voor mijn deur. In de zomer is hier veel algengroei. Dus ik denk niet dat de waterkwaliteit heel goed is. Ik houd het graag in de gaten en ik ben benieuwd of er verbetering in zit. Daarnaast zitten er hier in de buurt een aantal ijsvogels. Ook voor die beestjes is een goede waterkwaliteit van groot belang.”

Ze sluit af: “Ik vind het belangrijk dat je je bewust wordt van de waterkwaliteit om je heen. Ik fiets geregeld langs de Kromme Rijn en ik kan goede en slechte waterkwaliteit nu een stuk beter herkennen!”

Benieuwd naar de waterkwaliteit in Denises ‘achtertuin’? Dit najaar maken we bekend hoe het gesteld is met de kleine wateren in ons land.

Ik vind het belangrijk dat je je bewust wordt van de waterkwaliteit om je heen.

Vang de Watermonsters burgerwetenschappers
Denise
Burgerwetenschapper

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter