Ga terugHome      Nieuws      Kolencentrales harder laten draaien helpt niets
Nieuwsbericht

Kolencentrales harder laten draaien helpt niets

Portretfoto Peter de Jong
Peter de Jong
Het kabinet wil dat kolencentrales harder gaan draaien. Slecht nieuws voor het klimaat én voor onze onafhankelijkheid van Rusland. Wij roepen het kabinet met klem op om dit besluit te herzien en geen fossiele afslag te nemen.
Kolencentrale en uitstoot tegen een zonsondergang

De oorlog in Oekraïne maakt het versnellen van de energietransitie nog urgenter. Zowel voor de klimaatdoelen, als voor onze afhankelijkheid van Russisch gas te beëindigen. Maar het omgekeerde gebeurt. Het kabinet kondigt zojuist aan dat de kolencentrales weer harder gaan stoken, om op die manier gas te besparen. Natuur & Milieu vindt dit een onacceptabel plan, het kabinet zet de klimaatdoelen er alleen maar nog verder mee op afstand. Ook helpt het de gascrisis nauwelijks. Het gas dat wordt bespaard omdat de gascentrales minder draaien, komt namelijk niet automatisch in onze gasreserves terecht, omdat we een vrije energiemarkt hebben. De oplossing is dus een wassen neus.

Daarnaast wordt door deze maatregel klimaatwinst die met maatschappelijk geld is geboekt teniet gedaan. Dit is een gevaarlijk spel met het klimaat vindt Natuur & Milieu. Het aanzetten van de kolencentrales zal ook niet de elektriciteitsprijs doen dalen aangezien die prijs nou eenmaal bepaald wordt door de duurste centrale die draait. Wel zal het leiden tot grote extra winsten voor de eigenaren van de kolencentrales.

Het kabinet neemt met de plannen weer de fossiele afslag, zoals ook al gebeurde met de accijnsverlaging en nieuwe gasboring op Schiermonnikoog. De klimaatdoelen komen zo dermate op achterstand, dat we de doelen voor 2030 doelen niet meer zullen halen. Radicale energiebesparing en veel meer gebruik maken van duurzame bronnen moet de focus zijn van het kabinet. Alleen dit helpt om onze fossiele afhankelijkheid af te bouwen, de energiezekerheid te garanderen, en de energieprijs te beheersen. De milieuorganisatie roept het kabinet daarom op om het besluit te herzien.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter