Ga terugHome      Nieuws      Natuurorganisaties kleuren publieke tribune groen bij debat over natuur en stikstof
Nieuwsbericht

Natuurorganisaties kleuren tribune groen bij debat over natuur en stikstof

Portretfoto Wietske de Lange
Wietske de Lange
De alarmerende staat van de natuur vraagt om aandacht en actie. Daarom zijn verschillende natuurorganisaties, waaronder Natuur & Milieu, vandaag aanwezig bij het Commissiedebat over stikstof.
Natuur & Milieu bij commissiedebat Stikstof

Verschillende natuurorganisaties zijn vandaag aanwezig bij het Commissiedebat Stikstof, Nationaal Programma Landelijk gebied (NPLG) en Natuur in de Tweede Kamer. Van boswachters tot ecologen; collectief gekleed in groen vragen zij aandacht voor de alarmerende staat van de natuur en de noodzaak van snelle actie. “De natuur staat onder zware druk, er zijn nú keuzes nodig.”

Door vandaag in het groen aanwezig te zijn, willen de organisaties, waaronder Natuur & Milieu, Natuurmonumenten, WNF, LandschappenNL en Vogelbescherming Nederland een signaal afgeven: de natuur heeft oplossingen nodig. Nergens in Europa gaat het zo slecht met natuur als in Nederland. “Zo is in ruim zestig jaar tijd de populatie boerenlandvogels, zoals de grutto en de veldleeuwerik, met gemiddeld 70 procent afgenomen,” aldus Karsten Schipperheijn, directeur van Vogelbescherming Nederland. Dagvlinders, waaronder de argusvlinder, zijn in de afgelopen dertig jaar in aantal afgenomen met 50 procent.

Natuur is de basis

Joep Crombag, ecoloog bij Natuurmonumenten: “Natuur is de basis van ons bestaan en belangrijk voor iedereen, van links tot rechts. Om natuur te herstellen hebben we minder stikstof, schoner water en met elkaar verbonden natuurgebieden nodig. Dat zorgt voor een gezonde leefomgeving. Daarbij brengt een gezonde bodem ook voedselzekerheid en perspectief voor de boer op de lange termijn. Het is tijd om het tij te keren.”

Om ernstiger effecten van stikstof tegen te gaan, kan de natuur niet langer wachten. In dit debat kunnen belangrijke stappen worden gezet voor effectief beleid dat boeren en ondernemers kan helpen te vergroenen.

Portretfoto Marjolein Demmers
Marjolein Demmers
Directeur

Niet langer wachten

De organisaties vinden dat er vaart gemaakt moet worden met de uitvoering van de plannen die in het NPLG gemaakt zijn. De Tweede Kamer is nu aan zet om te laten zien wat zij gaat doen om onze leefomgeving te verbeteren.

Minister Van der Wal bij commissiedebat Stikstof
Minister Van der Wal bij commissiedebat Stikstof

Een tribune vol groen. Allemaal mensen die zich dag in dag uit met hart en ziel inzetten voor de prachtige natuur die we in Nederland hebben. Dat is enorm belangrijk werk en ben ze daar dan ook zeer dankbaar voor.

ampersand logo natuur & milieu
Christianne van der Wal
Minister voor Natuur en Stikstof

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter