Ga terugHome      Nieuws      Straten in Noord-Holland gestart met elektrisch autodelen
Nieuwsbericht

Straten in Noord-Holland gestart met elektrisch autodelen

Portretfoto Wietske de Lange
Wietske de Lange
De bewoners van de Klipper in De Rijp en de Boterbloem in Purmerend kregen vandaag per straat twee elektrische deelauto’s uitgereikt. Zij zijn de winnaars van ‘Auto van de Straat’; een initiatief van de provincie Noord-Holland en Natuur & Milieu om autodelen te stimuleren.
elektrische deelauto wordt bekeken door deelnemers auto van de straat

Het idee is dat de bewoners van de straten zoveel mogelijk hun eigen auto laten staan en tegelijkertijd zoveel mogelijk mensen kennis maken met (elektrisch) autodelen. Ander reisgedrag is nodig om Noord-Holland bereikbaar en leefbaar te houden, voor nu en in de toekomst.

Vertegenwoordigers van de deelnemende straten namen de elektrische deelauto’s van MobiGo in ontvangst. De bewoners mogen de auto’s nu negen maanden lang gebruiken, voor een voordelig tarief van €2,50 per uur. Voor de elektrische deelauto’s zijn laadpalen geplaatst door MRA-Elektrisch. Hiermee krijgt de buurt de beschikking over twee extra laadpunten.

Ervaring opdoen met delen én elektrisch
Gedeputeerde Mobiliteit en Bereikbaarheid van de provincie Noord-Holland, Jeroen Olthof, kwam de auto’s zelf de straat in rijden: “Het wordt steeds drukker op de weg. Als we ons reisgedrag niet veranderen, staan we over een paar jaar allemaal stil. Mensen die een deelauto gebruiken in plaats van een eigen auto, gebruiken die auto veel bewuster en maken minder autokilometers. Ze pakken vaker de fiets, de ‘benenwagen’ of het openbaar vervoer. Slimme apps maken het autodelen makkelijk en gebruiksvriendelijk. Ik vind het geweldig dat deze buurtbewoners het autodelen met elkaar gaan uitproberen en ben heel benieuwd naar hun ervaringen.”

Peter Soonius, programmaleider mobiliteit van Natuur & Milieu reikte ook trots auto’s uit: ‘Het leuke van dit initiatief is dat de deelnemers niet alleen kennismaken met het delen van een auto met de buurt, maar ook met het rijden in een elektrische auto. Voor de meeste deelnemers is ook dat nieuw en een stap die ze anders nog niet zo snel zouden maken. Op deze manier slaan we meerdere vliegen in één klap. En een elektrische auto delen is schoner, goedkoper en het milieubelastende autobezit neemt af.’

deelnemers auto van de straat noord holland straat 1
De deelnemers van Auto van de Straat ontvingen tijdens een feestelijke bijeenkomst de twee elektrische deelauto's.

Duurzaam reizen en meer ruimte voor groen

Natuur & Milieu organiseerde ‘Auto van de Straat’ eerder in de provincies Brabant en Gelderland. Ook daar maakten inwoners met succes kennis met autodelen en elektrische auto’s. Uit diverse onderzoeken blijkt dat niet-gedeelde auto’s gemiddeld 95% van de tijd stilstaan. Minder auto’s betekent letterlijk meer ruimte in de straat. Die ruimte is de komende decennia hard nodig voor andere zaken: meer bomen en beplanting voor verkoeling en voor het vasthouden van water. Meer groen om te zorgen dat vogels en andere dieren weer een plek krijgen. Meer ruimte om te bewegen, te spelen en elkaar te ontmoeten. Zo wordt de straat weer meer van mensen en minder van de auto.

deelnemers auto van de straat

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter