Ga terugHome      Nieuws      Wat kunnen we verwachten van de klimaattop 2022 in Egypte?
Nieuwsbericht

Wat kunnen we verwachten van de klimaattop 2022 in Egypte?

Portretfoto Karen van den Einden
Karen van den Einden
Alle politieke wereldleiders op één plek die praten over klimaatverandering? Het klinkt misschien als een droom voor iedereen die zich zorgen maakt over het klimaat, maar het gebeurt écht en nog eens jaarlijks ook. In dit artikel lees je meer over de COP27.
klimaatprotest

Van 6 tot 18 november 2022 vindt de 27e Climate Change Conference (oftewel de COP27) plaats in Sharm-el-Sheikh, Egypte. Terwijl het vuur onder onze voeten letterlijk steeds heter wordt, zijn de ogen gericht op de wereldleiders die hier samen komen: kunnen we dit jaar grootse besluiten van hen verwachten tijdens de COP27?

Klimaattop 2022: wat is de COP27?

Laten we even terugspoelen, want wat is de COP27 precies? De COP, oftewel Conference of Parties, is een meerdaagse conferentie waarbij de leden van de Verenigde Naties samenkomen en –in dit geval – klimaatverandering bespreken. Het is een cruciaal moment voor wereldwijd klimaatbeleid. De COP27 is de 27e bijeenkomst. Er zijn er dus al veel geweest (met uitzondering van 2020 vanwege corona) maar lang niet allemaal hadden ze noemenswaardige uitkomsten.

Jaren terug, in 1992, leidde de top tot een Klimaatverdrag. Redelijk recent leidde de klimaattop in 2015 in Parijs (de COP21) tot een klimaatakkoord. Het Parijsakkoord vormt nog steeds de kaders voor alle deelnemende landen om nationaal klimaatbeleid op te stellen en de opwarming van de aarde tot 1,5 en maximaal 2 graden te beperken. Dit was ook de aanleiding voor het nationale Klimaatakkoord in Nederland, dat in 2019 tot stand kwam, waarvoor Natuur & Milieu intensief mee onderhandelde. En nu ook aan de uitvoering werkt.

Waarom is de COP27 belangrijk?

De regering van Egypte wil dat tijdens deze klimaattop in 2022 er meer aandacht is voor Afrikaanse landen. Daar hebben mensen nu al volop te maken met de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme droogte of overstromingen. De landen die samenkomen tijdens de COP27 hebben ooit afgesproken dat zij jaarlijks 100 miljard euro geven aan arme landen die het hardst geraakt worden door klimaatverandering. Maar die afspraak komen zij nog steeds niet na. Het is vrij zeker dat de regeringsleiders tijdens deze bijeenkomst gaan bespreken hoe zij die afspraak alsnog na kunnen komen.

Deze afspraak loopt tot 2025. Daarnaast is in het Parijsakkoord afgesproken dat er uiterlijk 2025 een nieuw doel voor klimaatfinanciering komt voor de jaren na 2025. Klimaatfinanciering is een noodzakelijke voorwaarde voor veel ontwikkelingslanden om ergere klimaatverandering te voorkomen en hun landen aan te passen aan klimaatverandering. Om een nieuw doel vast te stellen moeten de internationale regels voor klimaatfinanciering en rapportage erover worden aangescherpt. Dat schreven 14 klimaatwetenschappers eerder in een gerenommeerd tijdschrift.

Wie is er aanwezig tijdens de COP27?

Het kabinet zal met verschillende bewindspersonen deelnemen aan COP27. Zo is premier Mark Rutter erbij en klimaatminister Rob Jetten. Daarnaast is het altijd even afwachten wie de aanwezigen zijn, maar in principe zijn er 197 landen aangesloten bij het Klimaatverdrag van 1992. De hoop is gevestigd op de aanwezigheid van China en de Verenigde Staten. Als deze wereldmachten flinke stappen zetten met klimaatbeleid, kan dat een enorme impact hebben en het goede voorbeeld vormen voor andere landen.

Wat doet Natuur & Milieu rondom de klimaattop van 2022?

Natuur & Milieu is een nationale milieuorganisatie, maar Europees en wereldwijd klimaatbeleid vormt een belangrijk kader voor het beleid in ons eigen land. Wij doen er daarom alles aan om de politici die ons land vertegenwoordigen tijdens deze top op scherp te zetten. Er is namelijk snel meer actie nodig om verdere opwarming van onze aarde tegen te gaan.  Wij hopen dat de regeringsleiders de top aangrijpen om ervoor te zorgen dat de Parijsdoelstelling ook daadwerkelijk gehaald gaat worden, dat er heldere afspraken worden gemaakt over de uitvoering van het akkoord en dat overeenstemming wordt bereikt hoe de noordelijke landen de zuidelijke landen ook financieel gaan ondersteunen.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter