Ga terugHome      Verhalen      Groene Doener Jessica: Een comfortabel huis door verduurzaming
Tips

Groene Doener Jessica: Een comfortabel huis door verduurzaming

Een comfortabel, duurzaam huis willen steeds meer mensen, maar hoe kan je jouw huis verduurzamen zodat de kachel niet op 20 graden hoeft en je maandrekening oploopt? Jessica van Doorn begon 11 jaar geleden met verduurzamen en woont inmiddels in een duurzaam, deels circulair huis. Ontdek de tips van deze Groene Doener.  
Persoon isoleert dak van een Groene Doener

Waarom ben je je huis gaan verduurzamen?

Toen we 11 jaar geleden ons huis in Soest kochten, bleek dat er nog veel aan moest gebeuren. We verbruikten veel gas, onze ramen hadden kieren en de vloer was erg tochtig. Het was zo erg dat er ’s nachts naaktslakken naar binnen kropen. Het was een fijne plek om te wonen, maar we wilden meer comfort in huis en er een toekomstbestendig huis van te maken. En dat was de reden dat we zijn gaan verduurzamen.

Hoe ben je gaan verduurzamen?  

De eerste stappen waren heel praktisch. Om ons huis comfortabeler te maken, zijn we begonnen met het vervangen van een aantal rotte kozijnen. Die hebben we vervangen voor HR++ (+) glas. Vervolgens zijn we de kieren gaan dichten en spouwmuurisolatie gaan aanbrengen in de muren. Dit zorgde ervoor dat eventuele andere kieren ook gedicht werden. Zo ging ons gasverbruik al best omlaag.

Daarna hebben we in onze slaapkamer het dak geïsoleerd. Vervolgens zijn we een uitbouw gaan maken. Deze is helemaal energie neutraal gebouwd. Hierdoor zijn we ruimer gaan wonen zonder dat het gasverbruik omhoogging. We hebben ook een sedumdak en vloerverwarming geplaatst. Buiten hebben we ten slotte een regenwatervijver geplaatst waardoor er allerlei beestjes en planten in de tuin zijn gekomen.

Duurzame vloerverwarming in huis

Wanneer ben je op duurzaamheid gaan letten?

Tijdens het bouwen van de uitbouw, in 2018. Ik kwam er pas achter dat klimaatverandering gaande was tijdens mijn zoektocht naar materialen en isolatie voor mijn uitbouw. En toen viel het kwartje en ging ik een workshop reeks van Klimaatgesprekken volgen. Toen is bij mij echt de knop omgegaan dat we anders moesten omgaan met spullen en ook met materialen voor de verbouwing. Ik ben toen ook gaan zoeken naar een duurzamere baan, en werk nu bij de Milieufederatie Utrecht. Ik help buurtinitiatieven om van het gas af te gaan. Mijn huis is daar een heel goed voorbeeld van.

Jullie uitbouw is circulair, wat betekent dat?  

Tijdens het bouwen ben ik gaan kijken naar ons materiaal gebruik en welke natuurlijke materialen er zijn om te gebruiken. De uitbouw is van houtskeletbouw, we hebben hennepisolatie aangebracht en bijvoorbeeld deuren hergebruikt. Dit zijn allemaal circulaire materialen.

Uitbouw van een huis met circulaire materialen

Wat was het moeilijkste tijdens het verduurzamen?  

Het was lastig om duurzame, natuurvriendelijke materialen te vinden, die ook echt goed zijn. Eerst hadden we PIR-platen, extra dichte piepschuimplaten, maar dat is eigenlijk ongezond. Het slaat op je longen en geeft allerlei bolletjes plastic als je het zaagt, wat verontreinigend is en niet goed voor de kinderen. Uiteindelijk zijn we gegaan voor hennepisolatie, een natuurlijk materiaal, dat goed isoleert. Maar het kostte heel wat moeite om dat te vinden en te gebruiken.

Hennepisolatie is niet beschikbaar in de bouwmarkt. Je kan daar wel glas-, wol- en piepschuimisolatie kopen, maar geen natuurlijke materialen om te isoleren. Je moet daarvoor naar een speciale eco -bouwwinkel.

Daarnaast zijn aannemers niet gewend om hiermee te werken. Iemand vinden voor de klus was daardoor ook erg lastig. We hebben daarom veel zelf gedaan en zijn goede klussers geworden.

Groene doener Jessica voor haar huis

Jessica’s tips voor verduurzaming:  

  • Begin stap voor stap met uitzoeken.
  • Kleine, simpele oplossingen die je gelijk kunt uitvoeren, zijn bijvoorbeeld kieren dichten met kit of een tochtstrip aanbrengen.
  • Schakel hulp in van lokale energiecoaches als je er zelf niet uitkomt.
  • Gebruik spouwmuurisolatie bij muren die hier geschikt voor zijn.
  • Maak gebruik van natuurvriendelijke materialen, bijvoorbeeld hennepisolatie.
  • Het Nationaal Warmtefonds is erg handig. Daar kun je rentevrij lenen om zo je huis te verduurzamen.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter