Ga terugHome      Nieuws      Eddy Zoëy onderzoekt: hoe gasvrij is Nederland?
Nieuwsbericht

Eddy Zoëy onderzoekt: hoe gasvrij is Nederland?

Portretfoto Dieuwertje Penders
Dieuwertje Penders
De gasprijzen gaan door het dak en de winter komt eraan. Dan kun je het thuis maar beter goed voor elkaar hebben. Want een goed geïsoleerd huis scheelt gas en geld. In de videoserie ‘Hoe gasvrij is Nederland?’ gaat Eddy Zoëy voor Natuur & Milieu het land door om te laten zien hoe je dat het beste aanpakt. Van kleine doe-het-zelftips tot stevige isolatiemaatregelen, iedereen kan meedoen. Van Winterswijk tot Someren, en van Warmenhuizen tot Koudekerk.
Eddy Zoëy belt aan bij een huis in een rode regenjas met muts

Met een goed geïsoleerde woning verbruik je minder energie, bespaar je op je energierekening en blijft het lekker warm thuis zonder al te veel te stoken. Maar hoe weet je wat je het beste kunt doen in jouw huis? Is er al iets gedaan? En waar moet je beginnen?

Bekijk de afleveringen op: www.hoegasvrijbenjij.nl.

Eddy Zoëy komt in een rode overall uit de kruimruimte

Doe de isolatiecheck

Wil je graag gas en geld besparen en ben je benieuwd of je de isolatie in jouw huis nog kunt verbeteren? Check om te beginnen het volgende:

  1. Check het bouwjaar
    Is je huis gebouwd voor 1975? Dan is je huis waarschijnlijk bij de bouw slecht geïsoleerd. Als er na de bouw geen isolatiemaatregelen zijn uitgevoerd, weet je dat je aan de slag kunt.
  2. Check het dak
    Kijk aan de binnenkant van het dak of er isolatiemateriaal is aangebracht. Zo ja, controleer de dikte van de isolatie met een breinaald. Is de dikte minder dan 5 centimeter? Dan kan je dak nog beter geïsoleerd worden. Zie je helemaal geen isolatie? Kijk dan aan de buitenkant onder de dakpannen of daar wel isolatie zit.
  3. Check de spouwmuur
    Is je huis gebouwd tussen 1920 en 1975? Dan heb je een spouwmuur die bij de bouw nog niet geïsoleerd is. Een spouwmuur is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Deze ruimte kun je laten isoleren. Als je aan de buitenkant van de muur in de voegen geboorde gaatjes ziet die dicht zijn gemaakt, dan is jouw spouw al na-geïsoleerd.
  4. Check de ramen
    Zie je één glasplaat? Dan heb je enkelglas. Zie je twee glasplaten? Pak dan een aansteker of lucifer en kijk goed naar de kleur van de vier vlammetjes in het glas. Als de tweede of derde vlam een andere kleur heeft, heb je al HR++ glas. Dit is dubbelglas met een coating en een isolerend gas tussen de twee platen, waardoor het extra goed isoleert. Als de vlammetjes allemaal dezelfde kleur hebben, heb je normaal dubbelglas.
  5. Check de vloer
    Ga op zoek naar het kruipluik en kijk in de kruipruimte. Zie je isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer? Dan heb je vloerisolatie. Ligt er isolatiemateriaal (bijvoorbeeld korrels) op de bodem? Dan heb je bodemisolatie.

Dit levert het op

Nu weet je wat er te doen is. Maar wat kost dat en wat levert het op? Een rekenvoorbeeldje. Voor een gemiddelde hoekwoning zonder enige isolatie betaal je zo’n 4.500 euro voor het isoleren van je schuine dak en bespaar je met de huidige gasprijzen zo’n 1.250 euro op je energierekening per jaar. Als je alle enkelglas ramen vervangt door HR++-glas, dan kost dat ongeveer 3.700 euro en bespaar je al gauw 770 euro per jaar. Het isoleren van de vloer kost 2.300 euro en levert 390 euro aan besparing per jaar op, en het isoleren van een spouwmuur kost 2.200 euro en levert maar liefst 1.200 euro op. In totaal kun je, met de hoge gasprijzen van nu dus 3.610 euro per jaar besparen. Deze cijfers zijn berekend door Milieu Centraal.

De beste energie is bespaarde energie. Als je niet alles tegelijk wil laten doen, begin dan met spouwmuurisolatie. Dat heeft de kortste terugverdientijd. Daarna kun je kijken naar je dak, de vloer en de ramen.'

man spuit isolatiemateriaal in spouwmuur
Wilma Berends
Programmaleider Duurzaam Wonen

Ontvang subsidie

Isoleren kan nog goedkoper, namelijk door gebruik te maken van de ISDE-subsidieregeling. Als je één maatregel toepast, krijgt je 15 procent subsidie en als je er twee laat doen 30 procent. Dus door te isoleren, zit je er lekker warmpjes bij en houd je geld over.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter