Ga terugHome      Nieuws      Natuur & Milieu en Consumentenbond starten Zekergroen Energiecollectief
Nieuwsbericht

Natuur & Milieu en Consumentenbond starten Zekergroen Energiecollectief

Portretfoto Wietske de Lange
Wietske de Lange
Het aandeel duurzaam opgewekte stroom dat in Nederland wordt geleverd, stagneert. Dit blijkt uit nieuwe jaarcijfers over de stroommarkt. In het huidige lage tempo duurt het tot na 2050 tot er overal groene stroom in Nederland geleverd wordt. Om consumenten te helpen bij een duurzame keuze en de energietransitie te versnellen start vanaf 28 april het Zekergroen Energiecollectief van Natuur & Milieu en de Consumentenbond. Dit nieuwe collectief levert alleen volledig groene stroom van leveranciers met een hoge duurzaamheidsscore. De nu historisch lage energieprijzen maken overstappen direct extra interessant.
Een meisje met een madeliefje in haar haar blaast het pluis van een aantal paardenbloemen in haar hand. Ze staat in een veld gele bloemen met een windmolen

Update 20 juli 2020: Het was tot en met zondag 19 juli 2020 mogelijk om over te stappen naar het Zekergroen Energiecollectief. Maar geen zorgen: je kunt alsnog overstappen naar echt groene stroom. Bekijk daarvoor onze Stroomranking om te ontdekken welke leveranciers echt duurzaam zijn en stap gemakkelijk over via de groene-energievergelijker van WISE.


In 2019 kwam uit de helft van de stopcontacten groene stroom, in 2018 ook. De jaren daarvoor groeide het aandeel langzaam. Er zijn nog steeds veel partijen die voornamelijk grijze, niet-duurzaam opgewekte stroom leveren. ‘Door het collectief maken we voor een grote groep de keuze voor een groene leverancier heel makkelijk. Groene energie voor een goede prijs kan hand in hand gaan. Tegelijkertijd levert het een bijdrage aan een snellere energietransitie. Zo maken we Nederland samen groener’, aldus Dorien Ackerman, directeur campagnes van Natuur & Milieu.

Zeker groen & goede prijs
Voor het nieuwe energiecollectief mogen alleen de allergroenste energieleveranciers van Nederland een aanbod doen. Dat zijn bedrijven die minimaal een 8,5 scoorden in de Stroomranking van Natuur & Milieu, de Consumentenbond, Greenpeace en WISE. Zij leveren aantoonbaar 100% schone, in Nederland opgewekte energie, én zorgen voor investeringen in nieuwe duurzame opwekcapaciteit, zoals windmolens, om de transitie te bevorderen. De Consumentenbond en Natuur & Milieu selecteren de energieleveranciers op groenheid en dan op basis van prijs. Als veel huishoudens het aanbod accepteren, kunnen de leveranciers (nog) meer investeren in nieuwe zonne- of windmolenparken. Zo versnelt het collectief de omslag naar 100% duurzame energie.

Winst voor overstapper
Overstappen van een leverancier die grijze, fossiele energie levert naar eentje die duurzame energie biedt, levert al gauw mooie besparingen op. Bij bijvoorbeeld 5000 overstappers van een grijs contract naar het Zekergroen collectief, bespaart dit bijna 10 miljoen kilo CO2. Dit staat gelijk aan ruim 48 miljoen kilometer rijden in een middelgrote benzineauto, of jaarlijks 15 miljoen wasjes draaien.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter