Ga terugHome      Publicaties      Stroomranking: hoe duurzaam is jouw stroom?
Onderzoek

Stroomranking: hoe duurzaam is jouw stroom?

Portretfoto Peter de Jong
Peter de Jong

Sinds 2013 doet Natuur & Milieu ieder jaar onderzoek naar de duurzaamheid van alle Nederlandse elektriciteitsleveranciers. Onze Stroomranking geeft een inkijkje in de elektriciteitsmarkt. Daarmee stimuleren we energieleveranciers en consumenten om duurzame keuzes te maken. Hoe groen is jouw stroom?

energiemasten tegen zonsondergang

De Stroomranking

Sinds 2013 doet Natuur & Milieu ieder jaar onderzoek naar de duurzaamheid van alle Nederlandse elektriciteitsleveranciers. In 2021 voerden we het onderzoek samen uit met Consumentenbond en WISE. Met de Stroomranking stimuleren we energieleveranciers en consumenten om duurzame keuzes te maken.

Hoe duurzaam is jouw stroom?

We beoordeelden in 2021 41 stroomleveranciers voor zowel de particuliere, als de zakelijke markt. De resultaten leidden tot een rapportcijfer voor duurzaamheid. Voor de zakelijke markt is dat gemiddeld een 4,9. De energieleveranciers voor consumenten doen het een stuk beter, met een gemiddelde van 6,6. Beide gemiddelden zijn wel iets lager dan in 2020 (5,0 en 6,8). Sinds januari 2020 moeten energieleveranciers een stroometiket publiceren met informatie over zowel de groene, als grijze geleverde stroom, maar ook met de nieuwe transparantieregels is het voor energieleveranciers nog steeds te makkelijk om grijze stroom als groen te verkopen. Consumenten kunnen hierdoor niet goed inschatten of zij met groene stroom ook echt groene stroom afnemen. Bovendien maakt dit het ook lastig voor echt groene energieleveranciers om zich te onderscheiden van de groenwassende massa. De politiek moet leveranciers daarom gaan verplichten om transparant te zijn over hun stroominkoop. Bekijk het volledige nieuwsbericht.

Duurzaamheid stroomleveranciers

Bij het opstellen van de ranglijst beoordelen we drie cruciale onderdelen in de bedrijfsvoering op duurzaamheid, namelijk:

  • Investeringen
  • Inkoop
  • Levering

Op basis van deze informatie zijn de energieleveranciers beoordeeld met een eindcijfer. Daarmee zien we eenvoudig wie de voorlopers zijn op het gebied van duurzaamheid en welke organisaties achterblijven. Dat levert naast een consumentenranking ook een zakelijke ranking op, met een verschillende uitkomst. Bekijk het rapport Duurzaamheid Leveranciers.

Stroomranking duurzame energielveranciers
Stroomranking duurzame energieleveranciers

Waarom publiceren wij de Stroomranking?

Veel mensen krijgen – op papier – groene stroom geleverd, maar om te beoordelen of deze leveranciers hiermee bijdragen aan de verduurzaming van onze energievoorziening, moet niet alleen gekeken worden naar de geleverde stroom. Een leverancier kan namelijk vervuilende grijze stroom inkopen en deze voor de levering aan de klant administratief vergroenen met goedkope (vaak buitenlandse) certificaten (garanties van oorsprong) of kan groene stroom leveren maar tegelijkertijd blijven investeren in vervuilende kolen- en gascentrales. Met de Stroomranking krijgen we inzicht in welke energieleverancier écht groen is.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter