Ga terugHome      Nieuws      Natuur & Milieu en GroenLeven werken samen aan goede inpassing zonne-energie
Nieuwsbericht

Natuur & Milieu en GroenLeven werken samen aan goede inpassing zonne-energie

Portretfoto Dieuwertje Penders
Dieuwertje Penders
Zonne-energie opgewekt op daken, binnenwateren en velden levert een essentiële bijdrage aan de transitie naar duurzame energie. Maar de uitrol van zonne-energie is niet vanzelfsprekend. Duurzame energieprojecten lopen vertraging op of worden soms zelfs afgeblazen doordat gebrekkige inpassing ten koste gaat van draagvlak. GroenLeven en Natuur & Milieu werken de komende twee jaar samen om hier verandering in te brengen. Het doel van de samenwerking is een natuurinclusieve uitrol van zonne-energie mét draagvlak. 
Zonnepanelen in een weide met roze bloemetjes en een blauwe lucht

Samen voor een natuurinclusieve energietransitie mét draagvlak 

Om de energietransitie succesvol te laten verlopen ontwikkelt GroenLeven innovatieve zonneparken op daken, grond, kassen, parkeerplaatsen, vuilstorten, bedrijfshallen en water door heel Nederland. Dit doen zij altijd in samenspraak met de omgeving en met oog voor natuur, cultuurhistorie en biodiversiteit. In de komende twee jaar bundelt Natuur & Milieu haar krachten met GroenLeven om een natuurinclusieve energietransitie verder vooruit te helpen.

Het belang van goede inpassing 

Zonneweides zorgen voor een verandering in de omgeving, en de vrees voor effecten op de natuur kan leiden tot weerstand onder omwonenden. Dit terwijl het goed mogelijk is om de productie van duurzame energie hand in hand te laten gaan met natuurversterking én de belangen van omwonenden. Helaas blijven de goede voorbeelden vaak onderbelicht. GroenLeven en Natuur & Milieu willen de positieve verhalen meer naar voren brengen om te zorgen dat zonne-energie op de best mogelijke manier kan bijdragen aan de verduurzaming van Nederland.  

Peter de Jong, Programmaleider Duurzame Energie van Natuur & Milieu: “De energietransitie kan niet slagen zonder steun van de bevolking en behoud van natuurwaarden. Daarom is het ontzettend belangrijk dat ontwikkelaars zoals GroenLeven natuurversterking onderdeel maken van hun projecten en goed rekening houden met de belangen van omwonenden en andere lokale partijen. We kijken er enorm naar uit om de energietransitie samen op een verantwoorde manier verder te brengen.”

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter