Ga terugHome      Nieuws      Natuur & Milieu lanceert lespakket over biodiversiteit voor basisscholen
Nieuwsbericht

Natuur & Milieu lanceert lespakket over biodiversiteit voor basisscholen

Portretfoto Wietske de Lange
Wietske de Lange
Natuur & Milieu lanceert dit voorjaar in samenwerking met Lidl een nieuw lespakket over biodiversiteit. Met het lespakket leren kinderen tussen 6 en 9 jaar over verschillende soorten dieren en hoe belangrijk dat is voor een gezonde omgeving. Om het lespakket mogelijk te maken, komt Lidl met haar klanten drie maanden lang in actie voor biodiversiteit.
lieveheersbeestje met bladluizen

‘Herstel van biodiversiteit is een belangrijk doel van Natuur & Milieu. Met dit lespakket kunnen we het onderwerp op een hele laagdrempelige manier bij kinderen brengen,’ zegt Dorien Ackerman, directeur Campagnes van Natuur & Milieu. ‘Lidl en Natuur & Milieu werkten eerder al succesvol samen aan een lesprogramma over wilde bijen. Dit jaar wilden we dit breder aanpakken. Wilde bijen zijn nog steeds onderdeel van het lesprogramma, maar we gaan ook dieper in op biodiversiteit in het algemeen’.

Steeds minder biodiversiteit

Het verlies van biodiversiteit wordt de afgelopen jaren steeds vaker aangemerkt als wereldwijde crisis. Maar waaróm het een probleem is dat soorten planten en dieren wegvallen, wordt in de berichtgeving niet altijd vermeld. Dit lesprogramma is onderdeel van een bredere aanpak vanuit Natuur & Milieu, waarbij beleid voor behoud en het herstel van biodiversiteit de basis is van bijvoorbeeld het landbouwsysteem en stedelijke inrichting. Ackerman: ‘We pleiten onder andere voor strenge wetgeving voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw, een belangrijke oorzaak van het uitsterven van veel soorten.’

Een dier voor elk seizoen

De lessen vormen samen een jaarrond programma waarbij in ieder seizoen een nieuw dier centraal staat. De rode draad is hoe de verschillende soorten van elkaar afhankelijk zijn en hoe ze samen zorgen voor een gezonde wereld. ‘Zo leren kinderen dan ineens dat een regenworm niet alleen een glibberig lang ding is, maar dat hij met z’n gekruip door de aarde zorgt voor lekker luchtige grond waar de wortels van bijvoorbeeld een appelboom veel beter in kunnen groeien. Dat geeft toch een nieuwe kijk op zo’n diertje’, aldus Ackerman.

Klanten van Lidl dragen bij aan de educatie op scholen door hun statiegeld te doneren voor de lespakketten. Van 20 februari tot 21 mei kunnen zij in alle Lidl-filialen in Nederland hun statiegeldbon doneren. Iedere school of kinderopvang kan in deze periode gratis een lespakket aanvragen om er na de zomervakantie mee aan de slag te gaan. Het pakket is bedoeld voor kinderen van groep 3 tot en met groep 5.

Drie kinderen planten bloembollen

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter