Ga terugHome      Nieuws      Gasmonitor: weinig groei in aantal warmtepompen
Nieuwsbericht

Gasmonitor: weinig groei in aantal warmtepompen

Portretfoto Wietske de Lange
Wietske de Lange
De hr-ketel blijft ook in 2021 het meest verkochte verwarmingsapparaat. Hoewel de verkoopcijfers van de warmtepomp ook toenamen, 16% ten opzichte van 2020, was deze groei hoofdzakelijk toe te wijzen aan nieuwbouwwoningen.
Een witte cv-ketel aan een paarse muur

In totaal zijn in 2021 431.000 hr-ketels verkocht. De groei in  verkoopcijfers van de warmtepomp kwam vooral door plaatsing in  nieuwbouwwoningen. Dit heeft ermee te maken dat nieuwbouw sinds 2018 in principe geen aardgasaansluiting meer krijgt. Van de 72.300 verkochte warmtepompen, waren er minimaal 3800 bestemd voor een hybride warmtepomp (hr-ketel met warmtepomp). De verkoop van de hr-ketels was vrijwel volledig bestemd voor bestaande woningen.

De Gasmonitor betreft de verkoopcijfers van het jaar 2021. Het baart milieuorganisatie Natuur & Milieu zorgen. Rob van Tilburg, directeur programma’s van Natuur & Milieu licht toe: ‘Het aandeel warmtepompen op de warmtemarkt is nog steeds te klein. Als we op dit tempo doorgaan zijn slechts een half miljoen bestaande woningen tussen 2020 en 2030 uitgerust met een (hybride) warmtepomp, en heeft een groot aantal huishoudens nog jarenlang te maken met extreem hoge gasprijzen. Dit komt niet vanzelf goed ondanks inspanningen van de overheid en de sector. Alle hens aan dek is nodig om zo snel mogelijk meer installateurs en apparaten beschikbaar te krijgen voor de overgang naar aardgasvrij wonen.’

Energiecrisis
De cijfers komen uit de Gasmonitor, een jaarlijks onderzoek van Natuur & Milieu naar de verkoopcijfers van warmtetechnieken. In 2050 moeten alle woningen van het aardgas af zijn. Dit is noodzakelijk om klimaatverandering tegen te gaan. Daar komt nu de energiecrisis als gevolg van de oorlog in Oekraïne bij. De gasprijzen stijgen bijna dagelijks en veel huishoudens hebben te maken met torenhoge energierekeningen. De Gasmonitor geeft inzicht in de transitie naar aardgasvrij wonen.

Hybride warmtepomp
Dit voorjaar kondigde minister De Jonge (Volkshuisvesting) aan dat huiseigenaren vanaf 2026 verplicht zijn bij vervanging van hun hr-ketel minimaal een hybride warmtepomp te laten installeren. Andere opties zijn een duurzaam warmtenet of een volledig elektrische warmtepomp. Uit de Gasmonitor blijkt dat er afgelopen jaar minimaal 3800 hybride warmtepompen zijn aangevraagd via de ISDE-subsidieregeling. Een lichte stijging (6%) ten opzichte van het jaar daarvoor. Op basis van deze cijfers is het niet aannemelijk dat huishoudens binnen vijf jaar de overstap kunnen maken naar een hybride warmtepomp. Natuur & Milieu ziet de hybride warmtepomp als een belangrijke stap naar aardgasvrij wonen.

Actie nodig
Volgens Natuur & Milieu heeft dat enerzijds te maken met de kosten van een hybride warmtepomp, maar zeker ook met de lange levertijden en materiaaltekorten. ‘Huishoudens worden nu geconfronteerd met extreem hoge gasprijzen. Het belang om snel meer hybride warmtepompen bij consumenten te krijgen is groot, zodat mensen op de energierekening kunnen besparen. Daarvoor is het in ieder geval noodzakelijk dat er meer vakbekwame installateurs komen, want daar is een flink gebrek aan. Daarnaast moeten fabrikanten van hybride warmtepompen hun productie in de komende jaren fors gaan opschalen. Een grotere toegankelijke markt maakt de hybride warmtepomp goedkoper’, aldus van Tilburg. De milieuorganisatie benadrukt het belang van financiële steun voor mensen met lage inkomens.

Actieplan Hybride Warmtepomp
Natuur & Milieu is medeopsteller van het actieplan hybride warmtepompen waar netbeheerders, overheid en brancheorganisaties samenwerken aan het verhogen van de productie en installatie van de hybride warmtepomp.

Het gehele onderzoek
Download het rapport Gasmonitor 2022

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter