Ga terugHome      Nieuws      Autofabrikanten gaan klimaatdoelen 2020 halen
Nieuwsbericht

Autofabrikanten gaan klimaatdoelen 2020 halen

Portretfoto Dieuwertje Penders
Dieuwertje Penders
Volgens onderzoek van de Europese transport en milieufederatie Transport & Environment lijken de meeste autofabrikanten op schema te liggen om hun CO2-doelstellingen van  2020 te gaan halen. Dit is met name te danken aan de verdrievoudigde verkoop van elektrische auto’s. De verwachting is dat 10 procent van de nieuw verkochte personenauto’s in Europa in 2020 elektrisch is. In 2021 zal dit zelfs stijgen tot 15 procent. Dit is ook hard nodig, want de doelstellingen voor de transportsector moeten fors omhoog om aan de nieuwe Europese klimaatdoelen te voldoen.
Een blauwe personenauto wordt elektrisch geladen

Zorgwekkend is de verkoop van de zeer vervuilende SUV’s, die in de eerste helft van 2020 tot 39 procent is gestegen. Door een maas in de EU-regelgeving levert de verkoop van zware voertuigen autofabrikanten in feite een lagere CO2-doelstelling op. Bovendien is de helft van alle elektrische auto’s die tegenwoordig worden verkocht een plug-in hybride. Doordat die nauwelijks worden opgeladen, stoten ze 2 tot 4 keer meer CO2 uit dan uit de laboratoriumtests blijkt.

Natuur & Milieu zet zich de komende tijd in om ervoor te zorgen dat nieuwe en meer ambitieuze Europese doelen ervoor gaan zorgen dat de markt voor elektrische auto’s na 2021 niet stagneert. Zo zorgen we ervoor dat er voldoende aanbod in elektrische auto’s op de markt komt, zodat Nederland zich kan houden de afspraak uit het Klimaatakkoord: vanaf 2030 geen nieuwe benzine en dieselauto’s meer verkopen. We maken er ons ook hard voor dat er vooral 100% elektrische auto’s komen in plaats van plug-in hybride auto’s.

Bekijk het onderzoek

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter