Ga terugHome      Nieuws      Inzet Natuur & Milieu gesprek informateurs
Nieuwsbericht

Natuur & Milieu in gesprek met informateurs

Portretfoto Dieuwertje Penders
Dieuwertje Penders
Vandaag spreken Natuur & Milieu, LandschappenNL en Natuurmonumenten met de informateurs Dijkgraaf en Van Zwol. Hoofdonderwerpen zijn natuur, landbouw en klimaat. Hieronder een statement met de inzet van Natuur & Milieu.
Het binnenhof in Den Haag met de vijver ervoor, tegen een bewolkte lucht

Schone welvarende samenleving

Natuur & Milieu ziet uit naar het gesprek: Nederland heeft alles in huis om een schone en welvarende samenleving te worden. Mensen, ondernemers en maatschappelijke organisaties zien vaak genoeg kansen voor verduurzaming en natuurherstel, maar zijn afhankelijk van goed en helder overheidsbeleid om die kansen te realiseren. We vragen het nieuwe kabinet die helderheid te geven, zodat huishoudens en bedrijven met vertrouwen stappen durven zetten en kunnen ondernemen. En bedrijven en burgers niet laten vallen die al in actie zijn gekomen en daarvoor hebben geïnvesteerd.

Oplossingen zijn al bedacht

Afgelopen periode is er veel goed werk verricht, ook door de politiek. We hebben doelen voor klimaat en natuur en er liggen concrete voorstellen om de grote opgaves te lijf te gaan. Dit is het resultaat van uitvoerige gesprekken en onderhandelingen met boerenorganisaties, ondernemers, werknemers en maatschappelijke organisaties, waaronder Natuur & Milieu. Denk aan stikstof en de gebiedsgerichte aanpak en het stikstoffonds, denk aan het klimaatpakket dat afgelopen voorjaar is gepresenteerd, maar ook aan de voorstellen voor een betere bereikbaarheid van dagelijkse voorzieningen. Juist ook voor mensen zonder auto, een kwart van de huishoudens. Onze oproep aan het nieuwe kabinet: maak je hard voor het realiseren van deze voorstellen. Dan kan Nederland weer vooruit en vinden we de weg uit de stikstof-, water- en klimaatcrisis.

sloot met begroeiing in woonwijk

Sociaal en eerlijk

Natuur & Milieu benadrukt het belang van sociaal en eerlijk beleid. Dat betekent dat bedrijven die moedige stappen zetten om te verduurzamen daarvoor steun verdienen, zoals boerenbedrijven in de overgang naar een natuurvriendelijk bedrijf. Zorg er ook voor dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen en dat er meer steun komt voor huishoudens die dit het hardste nodig hebben. De hoogste inkomensgroepen profiteren nu vaak van de hoogste belastingvoordelen zoals de extreem lage belasting op vliegreizen en subsidies voor elektrische auto’s. Het nieuwe kabinet kan ervoor zorgen dat iedereen toekomstperspectief houdt op schoon reizen, wonen en leven.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter