Ga terugHome      Nieuws      Europees landbouwbeleid leidt niet tot echt duurzame landbouw
Nieuws

Europees landbouwbeleid leidt niet tot echt duurzame landbouw

Portretfoto Dieuwertje Penders
Dieuwertje Penders
Op 25 juni werd in de Europese Unie, na jaren van overleg, een akkoord gesloten over de nieuwe landbouwbegroting. Eind vorig jaar deden wij een oproep aan Eurocommissaris Frans Timmermans om zich hard te maken voor een groener landbouwbeleid. Tot onze teleurstelling is deze oproep door de Europese Unie niet ter harte genomen. Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) gaat niet zorgen voor de grote omslag in de landbouw die nodig is voor de natuur, het milieu en het klimaat.
plantje in de grond met op de achtergrond een tractor op het veld

Ongeveer één derde van de Europese begroting wordt besteed aan landbouw. Het grootste deel van de te besteden 59 miljard euro gaat naar de zogenaamde hectarevergoeding. Dit is een vergoeding die boeren uit heel Europa ontvangen gebaseerd op het aantal hectare dat ze bezitten. Slechts een klein deel van de begroting is gereserveerd voor ‘eco-regelingen’. Hiermee kunnen boeren met verduurzamingsmaatregelen een bonus verdienen bovenop de hectarevergoeding. Omdat de hectarevergoeding de basis is en hier weinig groene eisen aan zitten, houdt het de huidige intensivering van de landbouw in stand.  Dit sluit niet aan bij de Farm to Fork-strategie voor het Europese voedselsysteem. Het nieuwe GLB gaat de hoognodige verandering in de landbouw niet teweegbrengen.

Het komt nu op de individuele lidstaten aan om het Europese geld in hun eigen land toch zo duurzaam mogelijk in te zetten. Demissionair minister Schouten heeft de afgelopen jaren beloofd zich hard te maken voor verduurzaming van de landbouw. We rekenen er dan ook op dat met de uitwerking van het GLB in een nationaal plan de minister zich zal inzetten voor een gerichte en effectieve invulling van het beleid. Doelen voor schoon water, een gezond klimaat en milieu en herstel van de biodiversiteit kunnen door ambitieus nationaal beleid alsnog gehaald worden.

We roepen demissionair minister Schouten dan ook op om doelen uit de Europese Green Deal, zoals de Farm to Fork-strategie, als uitgangspunt te gebruiken in de uitwerking van de Nationaal Strategisch Plan voor onze landbouw. Daarnaast is een gebiedsgerichte aanpak met heldere doelen voor een duurzamere landbouw noodzakelijk om zo kwetsbare natuurgebieden in Nederland te beschermen en herstellen. Natuur & Milieu zet zich op verschillende manieren in voor een duurzaam Nederlands landbouwbeleid, zie bijvoorbeeld onze dringende oproep voor het behalen van doelen op waterkwaliteit en ons voorstel om uit de stikstofimpasse te komen.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter