Ga terugHome      Nieuws      Kabinet moet meer doen om klimaatdoelen te halen
Nieuwsbericht

Kabinet moet meer doen om klimaatdoelen te halen

Portretfoto Dieuwertje Penders
Dieuwertje Penders
Vandaag publiceerde het PBL de jaarlijkse Klimaat- en Energieverkenning. Daaruit blijkt dat we met het huidige klimaatbeleid de klimaatdoelen niet halen. Lees hier onze reactie.

De Klimaat- en Energieverkenning (KEV) laat overduidelijk zien dat klimaatbeleid van het kabinet bij lange na niet voldoende oplevert om de klimaatdoelen te halen. Het kabinet heeft zichzelf als doel gesteld om 60% CO2-reductie te behalen, maar het PBL laat zien dat het met het huidige kabinetsbeleid geen enkele sector lukt om zijn CO2-uitstoot voldoende te verminderen. De totale CO2-reductie blijft steken tussen de 39-50% CO2-reductie.

Heel verontrustend, reageren Natuur & Milieu en de Natuur en Milieufederaties. We hebben wereldwijd te maken met een recordniveau aan broeikasgassen in de atmosfeer. Uit het nieuwste onderzoek van de Verenigde Naties blijkt dat we wereldwijd afstevenen op minimaal 2,8 graden opwarming. En dan lukt het zelfs een welvarend land als Nederland niet om zijn eigen klimaatdoelen te halen.

Terwijl het wel degelijk mogelijk is om de klimaatdoelen te halen, benadrukken de organisaties. Maar er is niet veel tijd meer, dus het kabinet moet nu daadwerkelijk kiezen voor doeltreffend klimaatbeleid.

Dat houdt onder andere in het huidige beleid versnellen, maar daarnaast ook aanvullend beleid bepalen. Het is daarbij van groot belang dat alle sectoren hun aandeel aan de verduurzaming leveren. Naast megatonnen levert dit in de samenleving ook meer steun en begrip op voor klimaatbeleid. De milieuorganisaties roepen het kabinet daarom op om passende maatregelen te nemen om het klimaatgat te dichten. Tenslotte benadrukken de organisaties het belang van rekeningrijden, waarbij de heffing bepaald wordt door hoe vervuilend een voertuig is.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter