Ga terugHome      Nieuws      Praktisch stappenplan ‘Wanneer waterstof’ voor energieregio’s
Nieuwsbericht

Praktisch stappenplan ‘Wanneer waterstof’ voor energieregio's

Portretfoto Wietske de Lange
Wietske de Lange
Deze week lanceert Natuur & Milieu het afwegingskader 'Wanneer waterstof?’ en een stappenplan dat input geeft voor de inzet van waterstof bij het opstellen van de Regionale Energie Strategieën (RES). Het afwegingskader van Natuur & Milieu biedt praktische antwoorden op de vraag wat de belangrijkste toepassingen van waterstof in de regio’s zijn en helpt de juiste keuzes te maken voor een optimaal duurzaam gebruik ervan. 
Illustratie van waterstof: een witte druppel met H2 erin, tegen een blauwgroene achtergrond

In de RES beschrijven de dertig Nederlandse energieregio’s waar ze het best duurzame energie op kunnen wekken en met welke duurzame warmtebronnen wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen. Waterstof gaat een rol spelen in de duurzame energievoorziening van de toekomst, en heeft waarde voor ons energiesysteem bij het balanceren van onze energie-infrastructuur. Maar duurzame waterstof is vooralsnog schaars. Het wordt geproduceerd met groene stroom uit wind of zon. Door de beperkte ruimte kan groene waterstof niet in oneindige hoeveelheden geproduceerd worden. Daarnaast is de toepassing van waterstof niet in alle verschillende sectoren energetisch het meest efficiënt.

Industrie kan zonder groene waterstof niet verduurzamen
Michelle Prins, programmaleider Energie bij Natuur & Milieu verduidelijkt: “Sommige sectoren, zoals de industrie, kunnen zonder groene waterstof niet verduurzamen. Terwijl voor andere sectoren, zoals bij woningen, al duurzame technieken beschikbaar zijn. We moeten dus slimme keuzes maken voor het toepassen van waterstof. Het is daarom van belang om in de Regionale Energie Strategie ook al naar de vraag en het aanbod van waterstof te kijken”.

Laagdrempelige hulp voor juiste toepassing waterstof
Veel regio’s hebben hun concept-RES al gepubliceerd. Dit is de eerste stap in een continu proces om de energietransitie in Nederland en de energieregio’s vorm te geven. Michelle Prins: “Het afwegingskader nodigt de energieregio’s ertoe uit om nu op tijd te beginnen met het inventariseren van de belangrijkste toepassingen voor waterstof. En om deze inventarisatie gedurende het vervolgproces mee te nemen. Het helpt ambtenaren op een laagdrempelige manier de juiste afwegingen te maken op weg naar een duurzame samenleving.”

Het volledige afwegingskader en stappenplan is hier te vinden.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter