Ga terugHome      Nieuws      Hybride warmtepomp vanaf 2026 de minimumstandaard
Nieuwsbericht

Hybride warmtepomp vanaf 2026 de minimumstandaard

Portretfoto Atse van Pelt
Atse van Pelt
Er is nu duidelijkheid: vanaf 2026 is de hybride warmtepomp de minimale standaard voor woningen. Dit kan leiden tot lagere energierekeningen en meer wooncomfort voor degenen die onder deze normering vallen. Dit is een belangrijke stap naar een duurzamere toekomst en lagere energierekeningen.
Man sluit een hybride warmtepomp aan

Sinds vandaag is er duidelijkheid over de toekomst van jouw verwarmingsinstallatie: de hybride warmtepomp is vanaf 2026 de minimumstandaard voor woningen. Deze normering geldt voor zowel huur- als koopwoningen. Maar er zijn uitzonderingen. Zo moet je de (hybride) warmtepomp binnen 7 jaar terug kunnen verdienen, niet in een monument of appartement wonen en niet binnen 10 jaar op een warmtenet worden aangesloten.

Een nieuw instrument om CO2 te reduceren
Doordat CO2-reducties in de gebouwde omgeving achterblijven ten opzichte van de plannen uit het Klimaatakkoord, zijn nieuwe instrumenten nodig om de CO2-uitstoot terug te dringen. De minimumstandaard is daar een invulling van. Een bijkomend voordeel van deze normering is dat het geldt voor zowel koop – als huurwoningen. Dit betekent dat huurders met een hoge energierekening mee kunnen profiteren van de voordelen van de hybride warmtepomp, zoals een hoger wooncomfort en een lagere energierekening.

Meer duidelijkheid 
Vandaag hebben de ministeries van EZK en BZK meer duidelijkheid gegeven over de invulling van de minimumstandaard. Natuur & Milieu vindt een tijdige invulling belangrijk, zodat mensen, producenten en installateurs weten wat ze kunnen verwachten vanaf 2026. De invoering van de minimumstandaard is nodig zodat we vanaf 2026 minder gas verbruiken in woningen, de energierekening daalt, het aanbod van warmtepompen en installateurs toeneemt en mogelijk ook de prijzen dalen.

Er is extra subsidie nodig
Natuur & Milieu vindt het slim dat de keuze is gemaakt om draagvlak te behouden en mensen met een kleine beurs niet op onredelijke kosten te jagen. Maar de milieuorganisatie roept het kabinet op om wel extra subsidie in het leven te roepen zodat meer mensen kunnen meeprofiteren. De voorinvestering is nog een grote drempel. Veel mensen weten de rentevrije leningen bij het warmtefonds nog niet goed genoeg te vinden en zijn huiverig om een lening aan te gaan. Goede financieringsvoorwaarden zijn hard nodig om tot een lagere energierekening, groter wooncomfort en een beter klimaat te komen.

Feiten en fabels over warmtepompen
Over warmtepompen wordt een hoop geschreven, maar het is lastig om feiten van fabels te onderscheiden. In dit artikel beschrijven we de belangrijkste feiten en fabels van warmtepompen op de volgende onderwerpen: kosten, geluid, geschiktheid van de woning, levensduur van de warmtepomp, klimaatimpact van koudemiddelen en alternatieven op groene waterstof en groen gas.

 

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter