Ga terugHome      Nieuws      Reactie Natuur & Milieu, Parkinson Vereniging en FNV op aangenomen motie Glyfosaat
Nieuwsbericht

Reactie Natuur & Milieu, Parkinson Vereniging en FNV op aangenomen motie glyfosaat

Portretfoto Dieuwertje Penders
Dieuwertje Penders
De Tweede Kamer heeft zich vandaag heel duidelijk uitgesproken: de zeer schadelijke onkruidverdelger glyfosaat, beter bekend onder de merknaam Roundup, moet niet meer worden toegelaten in de Europese Unie. De risico’s van dit middel voor mensen, dieren en milieu zijn veel te hoog en dat is al jarenlang bekend. Natuur & Milieu, de Parkinson Vereniging en FNV roepen minister Adema op naar de Tweede Kamer te luisteren en in Brussel tegen de verlenging van glyfosaat te stemmen.
Gele akker door bestrijdingsmiddel glyfosaat

Glyfosaat kan schade veroorzaken aan hersenen en zenuwen. Het is volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie waarschijnlijk kankerverwekkend, heeft waarschijnlijk een relatie met het ontstaan van de ziekte van Parkinson, is giftig voor zoogdieren en slecht voor het waterleven en waterkwaliteit. De Europese toelatingsinstantie erkent zelf dat er in het onderzoek, voorafgaand aan de toelating van de glyfosaat, data ontbreken en nog veel onduidelijk is.

Kortom, dit middel hoort niet thuis in een gezond landbouwsysteem dat oog heeft voor de gezondheid van mensen en natuur. Dit is voor minister Adema hét moment om te laten zien dat belangen van mensen, dieren en milieu zwaarder wegen dan die van bestrijdingsmiddelenindustrie, aldus de coalitie van maatschappelijke organisaties.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter