Ga terugHome      Nieuws      Krimpplan Schiphol opgeschort, milieuorganisaties vinden het stuitend
Nieuwsbericht

Krimpplan Schiphol opgeschort, milieuorganisaties vinden het stuitend

Portretfoto Wietske de Lange
Wietske de Lange
Reactie van Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland, Natuur & Milieu, Milieudefensie en Greenpeace Nederland dat krimpplan is opgeschort.
Illustratie van witte papieren vliegtuigjes die richting een prullenbak vliegen tegen een rood oranje achtergrond

We vinden het stuitend dat minister Harbers de krimp van Schiphol opschort. Er staat hier zoveel op het spel. Omwonenden worden hierdoor in de steek gelaten en het klimaat wordt verder opgestookt. Hoe kan het dat zondag 85.000 mensen hebben laten zien dat we het klimaat willen redden en dat er dan toch weer zo’n besluit genomen wordt? Dit maakt duidelijk hoe fundamenteel het mis gaat in de luchtvaart. Kerosine zonder accijns, tickets voor dumpprijzen, en omwonenden, natuur en klimaat zijn de dupe. De luchtvaartindustrie wordt koste wat kost de hand boven het hoofd gehouden. De rechten van omwonenden worden zelfs opgeofferd onder druk van grote vervuiler KLM en een Amerikaanse prijsvechter. Dat is de wereld op zijn kop. Dit besluit maakt pijnlijk duidelijk wat nodig is: wettelijke grenzen aan de vervuiling en herrie door de luchtvaart.

Dit is een tegenslag, maar de krimp van Schiphol gaat er komen. Daar zijn we van overtuigd. De krimp die Harbers nu stopzet gaat alleen over volgend jaar. De nieuwe regering zal hard aan de slag moeten om burgers boven de luchtvaartindustrie te plaatsen en de krimp van Schiphol vanaf 2025 wel door te zetten. Daar kan de kiezer zich volgende week over uitspreken. Een ruime meerderheid van Nederland is tegen de groei van de luchtvaart. Dit is een flinke tegenslag, maar het aantal vluchten zal omlaag moeten om Nederland leefbaar te maken en de klimaatcrisis aan te pakken.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter