Ga terugHome      Nieuws      Vijfde Nationale Bijentelling op 23 en 24 april
Nieuwsbericht

Vijfde Nationale Bijentelling op 23 en 24 april

Portretfoto Dieuwertje Penders
Dieuwertje Penders
Op zaterdag 23 en zondag 24 april vindt de Nationale Bijentelling plaats. Het wordt de vijfde editie van deze populaire tuintelling waarin we heel Nederland oproepen om tijdens dat weekend een half uur alle hommels, bijen en zweefvliegen te tellen in de tuin, op het balkon of een groene plek in de buurt. Wetenschappers komen dankzij deze tellingen steeds meer te weten over de stand van de wilde bij in Nederland. En dat is belangrijk voor het beschermen van deze nuttige, maar bedreigde diersoorten.
Twee jonge vrouwen boven een veld roodgele bloemen

Bezorgd
Tachtig procent van onze eetbare gewassen en bijna negentig procent van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten. Helaas is de helft van de 360 bijensoorten die in ons land voorkomen bedreigd. Ze hebben te lijden onder de intensieve landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen, verstedelijking en ons groenbeheer. Niet voor niets zijn wetenschappers bezorgd, en gaat er veel aandacht naar het beschermen van deze mooie en belangrijke diersoorten.

“De resultaten van de Nationale Bijentelling dragen bij aan die bescherming”, zegt Koos Biesmeijer, Wetenschappelijk directeur en bijenexpert bij Naturalis. “Het geeft inzicht in de toe- en afname van bijensoorten, vanuit vrijwel alle regio’s in Nederland. Zeker nu we deze data voor het vijfde jaar op rij binnenkrijgen, kunnen we variabelen als het weer gaan uitsluiten en tendensen gaan zien.”

Onderzoek
Steeds meer mensen doen mee aan de Nationale Bijentelling. Vorig jaar ontvingen de onderzoekers data van 11.143 deelnemers. In totaal telden zij 201.789 bijen en zweefvliegen. De organisatie van de Nationale Bijentelling hoopt uiteraard opnieuw op een recordaantal tellers. “Eén van de doelen van de telling is ook om Nederland bewust te maken van het belang van de wilde bij, en mee te geven wat je zelf kunt doen om de soorten te helpen beschermen. Hoe meer Nederlanders, jong en oud, actief meedoen, hoe meer mensen zich daar bewust van zullen zijn.”

Tel mee
Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Op nationalebijentelling.nl vind je tijdens het telweekend een interactief telformulier waarmee je in de tuin kunt turven. Ook is daar in onder andere het Bijengidsje uitgebreide informatie te vinden over de 16 verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen die medio april hoofdzakelijk rondvliegen. Wie zich via de website nu alvast inschrijft ontvangt komende weken tips en weetjes. En gaat in het weekend van 23 en 24 april goed voorbereid de tuin in.

Nationale Bijentelling
De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten te komen, zodat we de wilde bij beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. De Nationale Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

(Foto: Anne Kaere)

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter