Ga terugHome      Nieuws      Mission Reuse gelanceerd: van weggooien naar hergebruiken
Nieuwsbericht

Mission Reuse gelanceerd: van weggooien naar hergebruiken

Portretfoto Dieuwertje Penders
Dieuwertje Penders
Natuur & Milieu start samen met Enviu en Recycling Netwerk Benelux het programma Mission Reuse. De organisaties willen dat er vaart wordt gemaakt met het vervangen van wegwerpproducten door herbruikbare oplossingen. ‘Op korte termijn willen we geen single use verpakkingen meer zien bij producten als coffee to go, bezorgmaaltijden en frisdrank. Herbruikbare verpakkingen worden de nieuwe norm’, aldus de initiatiefnemers.
Een zwarte herbruikbare koffiebeker met deksel op een bruine tafel

De zogenaamde single use producten staan de overgang naar een circulaire economie in de weg, vindt Mission Reuse. Toch gebruiken Nederlanders ze in grote getalen. Ter illustratie: per jaar gaat het om 3 miljard wegwerpbekers en 900 miljoen kleine flesjes. Daarnaast consumeren we jaarlijks 876 miljoen afhaal-en bezorgmaaltijden, geserveerd in een wegwerpverpakking. Wegwerpproducten leiden vaak tot zwerfafval. ‘Niemand wil al dat zwerfafval op straat en in de natuur. Of plastic soep in de oceanen. Recycling blijkt in de praktijk vaak niet goed mogelijk en daardoor verliezen we alsnog veel waardevolle grondstoffen. Onze missie is om zowel bedrijven, consumenten als de overheid te laten zien dat het ook anders kan’, aldus Jelmer Vierstra van Mission Reuse.

Vliegende start voor innovaties
Mission Reuse draait in de eerste plaats om het testen van herbruikbare innovatieve concepten in de praktijk. Daar horen ook de systemen bij die nodig zijn voor uitgifte, inzameling en het schoonmaken van de verpakkingen. Een ander voorbeeld zijn refill stations voor frisdranken. De eerste pilot start binnenkort in Utrecht. Horecaondernemers testen daar het gebruik van herbruikbare bekers.  Als de nieuwe ontwerpen succesvol blijken in de praktijk, koppelt Mission Reuse de ondernemers aan grotere marktpartijen. De bedoeling is om zo de transitie van wegwerp naar hergebruik concreet vorm te geven. Mission Reuse stapt ook naar de overheid: ‘Er moet beleid komen dat de productie van wegwerpproducten ontmoedigt en producenten die kiezen voor herbruikbare spullen juist steunt’, aldus Vierstra.

Mission Reuse
Mission Reuse is een meerjarig transitieprogramma. Enviu, Recycling Netwerk en Natuur & Milieu zijn de initiatiefnemers van Mission Reuse. Enviu ontwikkelt circulaire business modellen en zet samen met bedrijven en start-ups innovaties in de markt. Natuur & Milieu is een milieuorganisatie die zich hard maakt voor duurzamer gebruik van grondstoffen door zowel bedrijven als consumenten. Milieuorganisatie Recycling Netwerk richt zich op de aanpassingen die nodig zijn in het verpakkingsbeleid om de transitie van wegwerp naar hergebruik te maken. Bedrijven die mee willen werken aan herbruikbare oplossingen zijn van harte uitgenodigd zich te melden, laat Mission Reuse weten.

Naar de website van Mission Reuse

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter