Terug naar overzicht

‘Gasvrij’ woord van het jaar?

Na het succes van de term ‘flexitariër’ komt Natuur & Milieu met een nieuw woord voor de toekomst. Voor 2050 moeten alle Nederlandse huizen van het gas af. Verwarmen en koken gebeurt dan niet meer met aardgas, maar met elektriciteit of duurzame warmte. Met een warmtepomp of warmtenet, in plaats van een cv-ketel. En we koken op inductie, want het gasfornuis is eruit. Dat maakt het woord ‘gasvrij’ een belangrijk woord voor de komende dertig jaar. Daarom heeft Natuur & Milieu dit woord ingezonden als woord van het jaar bij woordenboek Van Dale.
Portretfoto Dieuwertje Penders
Dieuwertje Penders
 • 
Nieuwsbericht
Witte gasmonitor aan een paarse muur

Woorden doen ertoe
In 2011 introduceerde Natuur & Milieu met succes het woord ‘flexitariër’. Dit woord is inmiddels officieel onderdeel geworden van de Nederlandse taal. ’Het is heel belangrijk dat we onze woordenschat uitbreiden met duurzame woorden, zodat we makkelijk kunnen praten over duurzame onderwerpen waar we in ons dagelijks leven allemaal mee te maken hebben’, aldus Dorien Ackerman, directeur Campagnes bij Natuur & Milieu.

Hoe ‘gasvrij’ is Nederland?
Hoe kom je er nu achter of jouw huis klaar is om aardgasvrij te worden? Oftewel, hoe ‘gasvrij’ ben jij? Dat is eenvoudig te testen. Zet deze winter de temperatuur van je cv-ketel lager, op zo’n 50 graden. Als het dan behaaglijk blijft, ook in een periode van kou, dan is jouw huis klaar voor de overstap naar duurzame verwarming, zoals een (hybride) warmtepomp of een andere duurzame warmtebron. Meer informatie over gasvrij wonen is hier te vinden.

Contactpersonen

Neem contact met ons op

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij onze persvoorlichters.