Ga terugHome      Nieuws      Piet Adema, houd je poot stijf in Brussel, stem tegen langer gebruik glyfosaat
Nieuwsbericht

Piet Adema, houd je poot stijf in Brussel, stem tegen langer gebruik glyfosaat

Portretfoto Dieuwertje Penders
Dieuwertje Penders
Volgende week vrijdag 13 oktober stemmen de Europese lidstaten over het gebruik van het landbouwgif glyfosaat. Vanmiddag laat de Tweede Kamer zich hierover informeren. Natuur & Milieu, de Parkinson Vereniging en de FNV roepen demissionair landbouwminister Piet Adema op om dan namens Nederland tegen te stemmen voor het verlengen van de vergunning voor deze onkruidverdelger.
Europese vlaggen voor het parlementsgebouw in Brussel

De drie organisaties vinden dat de demissionaire minister moet luisteren naar de meerderheid van de Tweede Kamer. Die was begin vorige maand meer dan duidelijk: glyfosaat moet verdwijnen uit de Europese Unie. De chemische stof in bestrijdingsmiddelen zoals het bekende merk Roundup is zeer schadelijk voor mens, dier en milieu.

Minister heeft voldoende bedenktijd gehad
Adema liet weten dat hij pas een standpunt wilde innemen nadat hij zich goed had laten informeren. Daarvoor heeft de minister nu voldoende tijd en gelegenheid gehad. Met de kennis die hij heeft over glyfosaat kan hij maar nog één ding doen: net als Duitsland en Oostenrijk zijn poot stijf houden in Brussel en tegen langer gebruik van het gif stemmen.

EFSA adviseert verlengen vergunning met tien jaar
De Europese instantie die bestrijdingsmiddelen beoordeelt, de EFSA (European Food Safety Authority), heeft de lidstaten geadviseerd om de vergunning voor het gebruik van glyfosaat met tien jaar te verlengen. Onbegrijpelijk, vinden Natuur & Milieu, de Parkinson Vereniging en de FNV.

Stof is waarschijnlijk kankerverwekkend
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de stof waarschijnlijk kankerverwekkend. Ook zijn in verschillende studies aanwijzingen dat het de kans op de ziekte van Parkinson vergroot. Verder is het middel slecht voor insecten, het waterleven en de bodemkwaliteit.

De bekende gele akkers
Veel boeren gebruiken glyfosaat om het groen van hun akkers te halen, zodat ze die makkelijker kunnen bewerken. Hierdoor ontstaan de bekende gele akkers.

Gele akker door bestrijdingsmiddel glyfosaat

Overheid moet samenleving beter beschermen
Natuur & Milieu, de Parkinson Vereniging en de FNV brachten eerder al samen het Manifest Bestrijdingsmiddelen uit. Daarin sporen ze de Nederlandse overheid aan de samenleving beter te beschermen tegen schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen.

Er zijn voldoende gezonde alternatieven
Voor glyfosaat zijn voldoende gezonde alternatieven, betogen de drie organisaties. Denk aan mechanisch wieden, strokenlandbouw en ondiep ploeg. De overheid moet investeren om het boeren makkelijker te maken om over te stappen op nieuwe teeltmethoden. Zo voorkomt zij dat de landbouw sector glyfosaat vervangt voor een nog schadelijker cocktail van middelen.

Leden Tweede Kamer laten zich bijpraten
Hoewel hun standpunt duidelijk is, laten leden van de Tweede Kamer zich vandaag nog een keer bijpraten over glyfosaat in een zogeheten rondetafelgesprek met Natuur & Milieu, de Parkinson Vereniging en andere (milieu)organisaties, wetenschappers en landbouwers.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter