Ga terugHome      Nieuws      Bewonersorganisaties en milieuorganisaties sturen Brussel brandbrief over Nederlandse luchtvaart
Nieuwsbericht

Bewonersverenigingen en milieuorganisaties sturen Brussel brandbrief over Nederlandse luchtvaart

Portretfoto Dieuwertje Penders
Dieuwertje Penders
Zojuist hebben veertien bewonersorganisaties en acht Nederlandse milieuorganisaties, waaronder Natuur & Milieu, een brandbrief gestuurd Schiphol aan de Europese Commissie. Binnen enkele weken geeft Brussel reactie op de Nederlandse plannen voor een tijdelijke vermindering van het aantal vluchten. Schiphol overtreedt al jarenlang de geluidsnormen en het lukt de luchtvaartsector niet de overlast voor de honderdduizenden omwonenden te verminderen.
Vooraanzicht van een vliegend vliegtuig in een grijze lucht

Sinds 2015 heeft de Nederlandse regering toegestaan dat Schiphol de geluidsnormen overschrijdt, met de verwachting dat de luchtvaartsector maatregelen zou nemen om de geluidsoverlast terug te dringen. Dit is niet gebeurd, de acties van de luchtvaart zijn ruimschoots onvoldoende gebleken. De regering heeft nu eindelijk besloten het fundamentele recht van inwoners op een gezonde leefomgeving en nachtrust  te gaan beschermen. De voorgestelde vermindering van het aantal vluchten op Schiphol is een absoluut minimumvereiste en niet beperkender dan nodig om de geluidsoverlast voldoende te verminderen.

Belangrijk moment
De Nederlandse regering stuurde op 1 september 2023 haar voorstel naar de Europese Commissie. Hierin staan alle maatregelen om geluidsoverlast te verminderen en het daaropvolgende noodzakelijk besluit, volgens de zogenoemde ‘balanced approach procedure’. Om zo tot een tijdelijke vermindering van het aantal vluchten te komen. De Europese Commissie geeft binnenkort reactie op de maatregelen en de gevolgde procedure. Andere lidstaten, waaronder België en Italië, volgen dit proces met de grootste interesse, omdat ook zij kampen met de negatieve effecten van hun luchtvaartsector op leefomgeving en welzijn. De uitspraak van de Europese Commissie over Schiphol krijgt daarmee nog meer belang.

Bescherm inwoners Nederland
Bewoners en milieuorganisaties roepen de Europese Commissie op om het voorstel van de Nederlandse overheid positief te beoordelen. ‘Het is de sector niet gelukt om maatregelen te nemen om de overlast te verminderen. Sterker nog de luchtvaart blijft inzetten op verdere groei. Het is aan de overheid om nu een streep te trekken,  omwonenden eindelijk te gaan beschermen en de sector een meer duurzame kant op te duwen’, aldus Koenraad Backers van Natuur & Milieu.

Brief aan Europese Commissie

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter