Ga terugHome      Nieuws      Uitslag Europese verkiezingen: Europa kan door met klimaatbeleid
Nieuwsbericht

Uitslag Europese verkiezingen: Europa kan door met klimaatbeleid

Portretfoto Dieuwertje Penders
Dieuwertje Penders
Gisterenavond zijn de uitslagen gepubliceerd van de Europese Verkiezingen. De pro-Europese partijen houden een meerderheid in het Europees parlement. Belangrijk is dat de politieke partijen die voor de Green Deal staan de meerderheid behouden. Natuur & Milieu: 'Klimaatverandering en het aanhoudende natuurverlies vragen om doortastend leiderschap en actie. Europa kan en moet weer door met klimaatbeleid en natuurbescherming weer de volle aandacht geven.'
Europese vlaggen voor het parlementsgebouw in Brussel

Natuur & Milieu: ‘We roepen alle verkozen vertegenwoordigers om samen te werken aan wetten, beleid en oplossingen, waarmee we onze leefomgeving beter beschermen. Voor Nederland betekent dat onder andere herstel van de waterkwaliteit en het fors terugdringen van het gebruik van bestrijdingsmiddelen.’ Natuur & Milieu is bezorgd over de opkomst van partijen die de impact van klimaatverandering en biodiversiteitsverlies ontkennen. 

Europeanen willen versnelling

Uit recent onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat drie op de vier Europeanen klimaatverandering een heel serieus probleem vindt. De meerderheid van de Europeanen wil dat de aanpak van klimaatverandering versneld wordt. Marjolein Demmers, directeur Natuur & Milieu: ‘Mensen willen versnelling omdat ze zich zorgen maken over hun toekomst en die van hun kinderen. De afgelopen jaren heeft het parlement voor de aanpak van klimaatverandering veel werk verzet. Wel is de natuurherstelwet ter discussie komen te staan, in de aanloop naar de verkiezingen. Het is nu aan de nieuwe parlementariërs om daar snel weer mee aan de slag te gaan.’

Europa kan de komende jaren verschil maken door de gezondheid van mensen en onze leefomgeving voorop te stellen. Zowel als het gaat om bestrijdingsmiddelen, waterkwaliteit als landbouwbeleid.

Portretfoto Marjolein Demmers
Marjolein Demmers
Directeur

Natuurherstelwet en bestrijdingsmiddelen

Natuur & Milieu hoopt dat het nieuwe parlement de moed, maar vooral de wijsheid heeft om belangrijke wetgeving waar de afgelopen maanden politiek gesteggel over ontstond terug te pakken en in te voeren, zoals de natuurherstelwet en bestrijdingsmiddelenbeleid. Beide zijn noodzakelijk om de vrije val van dieren en planten te stoppen. ‘Europa kan de komende jaren verschil maken door de gezondheid van mensen en onze leefomgeving voorop te stellen. Zowel als het gaat om bestrijdingsmiddelen, waterkwaliteit als landbouwbeleid’, aldus Demmers.

De noodzaak van een Green and Social Deal

Samen met andere Nederlandse natuur en milieuorganisaties roept Natuur & Milieu, Europa op om de Green Deal te voltooien en zo Europa te verduurzamen. Door de Green Deal om te vormen naar een Green and Social Deal zorgen we ervoor dat de belangen van zoveel mogelijk Europeanen gezien en meegenomen worden bij het ontwikkelen van de klimaatplannen, aldus de organisaties. ‘Nu is het moment om gezamenlijk te werken aan de voltooiing van een Green and Social Deal die de bescherming en veiligheid van onze omgeving en het welzijn van alle burgers waarborgt’.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter