Ga terugHome      Nieuws      Grote bedrijven: vliegbeleid nu aanpassen om ook na corona minder CO2 uit te stoten
Nieuwsbericht

Grote bedrijven: vliegbeleid nu aanpassen om ook na corona minder CO2 uit te stoten

Portretfoto Wietske de Lange
Wietske de Lange
Grote werkgevers, verenigd in de coalitie Anders Reizen, publiceren vandaag samen met Natuur & Milieu ‘De Vliegwijzer’. De trein pakken voor korte afstanden, directe vluchten en meer video-conferencen zijn voorbeelden van maatregelen die de CO2-uitstoot omlaag brengen. De wijzer volgt op de afspraken die de bedrijven eerder maakten om het vliegverkeer aan banden te leggen. ‘De crisis dwong ons allemaal om internationaal zaken te blijven doen zonder te vliegen. Dit is het moment om met alle nieuwe inzichten en ervaringen het reisbeleid voor de toekomst te bepalen’, aldus Hugo Houppermans, directeur coalitie Anders Reizen.
Een man loopt met een rolkoffer en telefoon in de hand over straat

Voor internationale bedrijven bepaalt vliegen een groot deel van de CO2-voetafdruk. Yoeri Schenau van Arcadis Nederland: ‘In 2019 vlogen de ruim 2000 medewerkers van Arcadis in Nederland zo’n 150 keer om de wereld. Door niet te vliegen hebben we de afgelopen vier maanden een derde van onze jaarlijkse CO2-uitstoot vermeden, zo’n 300 ton CO2. Dat staat gelijk aan een jaar lang energie in huis en vervoer van 40 huishoudens.’

‘Werknemers zijn veel positiever dan vóór de Corona-crisis over virtueel samenwerken. Volop kansen dus voor effectief internationaal zakendoen zonder het vliegtuig te pakken. Goed voor het klimaat, minder geluidsoverlast, en het scheelt de werknemer een hoop energie. De Vliegwijzer laat zien hoeveel mogelijkheden bedrijven hebben om zakelijk reizen te verduurzamen’, aldus Marjolein Demmers, directeur Natuur & Milieu.

Simpele keuzes
Werkgevers hebben veel opties en met simpele keuzes valt al een aanzienlijk deel van de CO2 te besparen, stellen de opstellers van de Vliegwijzer. De deelnemende bedrijven pakken voor afstanden onder de 700 kilometer zo veel mogelijk de trein. Is vliegen nodig, dan proberen zij zo min mogelijk businessclass te vliegen en directe vluchten te boeken. Een aantal bedrijven investeert in nieuwe technologieën zoals elektrisch/hybride vliegen en synthetische brandstoffen.

Concreet stappenplan
In de Vliegwijzer wordt een stappenplan beschreven dat werkgevers kunnen doorlopen om tot verantwoord vliegbeleid te komen. Dat betekent het in kaart brengen van de CO2-reductiepotentie, het opstellen van CO2-doelen en indicatoren om voortgang te monitoren, en het vastleggen van de nieuwe reisafspraken in beleid. De wijzer geeft voorbeelden wat werkgevers kunnen doen om medewerkers bewuster te maken van hun reisgedrag en keuzes. Daaronder valt een CO2-voetafdruk per medewerker, en ook het belonen van duurzaam reizen.

Anders Reizen

De Vliegwijzer is een initiatief van Anders Reizen en Natuur & Milieu in samenwerking met Climate Neutral Group. Anders Reizen is een netwerk van 60 werkgevers dat in totaal meer dan 500.000 werknemers vertegenwoordigen. De coalitie stelt zichzelf als doel de CO2-uitstoot van zakelijk reizen met 50% te hebben verminderd in 2030 ten opzichte van 2016.

Download de Vliegwijzer

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter