Ga terugHome      Nieuws      Kabinet: neem geen fossiele afslag maar ga volop voor besparen

Kabinet: neem geen fossiele afslag maar ga volop voor besparen

Natuur & Milieu, Greenpeace, Milieudefensie en de Natuur- en Milieufederaties roepen vandaag in dit statement het kabinet op: neem geen fossiele afslag maar zet vol in op het versnellen van de energietransitie en besparen.
Kolencentrale

De oorlog in Oekraïne maakt het versnellen van de energietransitie nog urgenter. Maar het omgekeerde lijkt te gebeuren. Een aantal politieke partijen wil kolencentrales weer harder laten draaien, om op die manier gas te besparen. Daarmee zet het kabinet de klimaatdoelen nog verder op afstand. Dat is een gevaarlijk spel met het klimaat. Daarover maken Greenpeace, Milieudefensie, Natuur- en Milieufederaties en Natuur & Milieu zich grote zorgen.

Noodplan
De vier milieuorganisaties roepen het kabinet op om alles uit de kast te halen om de energietransitie te versnellen. Nederland kan op korte termijn de gascrisis bezweren door het gasgebruik flink te verminderen en veel meer gebruik te maken van duurzame bronnen. Maar dan moet het kabinet niet langer afwachten, maar zo snel mogelijk met een noodplan komen waarin verregaande energiebesparing centraal staat. Grote uitstoters zoals industriële bedrijven kunnen daarbij niet worden ontzien, omdat juist daar ook nog grote winst met energiesparing te behalen valt. Dit noodplan vergt politieke moed en nationale regie. Alleen op die manier kunnen we onze afhankelijkheid van Rusland verkleinen zonder de klimaatcrisis te veronachtzamen.

Gezamenlijke statement van:
Natuur & Milieu, Greenpeace, Milieudefensie en de Natuur- en Milieufederaties

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter