Terug naar overzicht

Milieuorganisatie en studentenorganisaties willen verbod op enkelglas

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 80.000 uitwonende studenten in een huis met enkelglas leven. Een huis met enkelglas is tochtig, levert een torenhoge energierekening op en is slecht voor het klimaat. Tijd om daar verandering in aan te brengen.
Portretfoto Dieuwertje Penders
Dieuwertje Penders
 • 
Nieuwsbericht
Simone staat voor een beslagen raam en veegt het met haar hand schoon

Milieuorganisatie Natuur & Milieu, De Jonge Klimaatbeweging en De Landelijke Studentenvakbond reizen vandaag af naar de Tweede Kamer om te pleiten voor een verbod op enkelglas. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 80.000 uitwonende studenten wonen in een huis met enkelglas. Een op de vijf studenten heeft te maken met een woon- en of slaapkamer met enkelglas. ‘Een woning met enkel glas betekent tocht, vocht, een torenhoge energierekening en het is ook niet veilig. Als huurder kun je daar bovendien helemaal niets aan veranderen’, aldus Dorien Ackerman van Natuur & Milieu.

De organisaties overhandigen daarom vandaag een manifest aan de Tweede Kamer. Ze roepen de politiek op om een verbod in te stellen op enkelglas in huurwoningen per 2029. Verhuurders hebben dan een aantal jaar de tijd om zich hierop voor te bereiden. Maar ook op de korte termijn moet er iets gebeuren om verhuurders aan te zetten tot actie, bepleiten de organisaties. Enkelglas moet worden meegenomen in het zogenaamde woningwaarderingsstelsel. Een woning met enkelglas leidt tot aftrekpunten en dus tot een lagere huur.

Kamerleden bij een bord: Studentenhuizen zijn vochtig en tochtig

Onderzoek
Natuur & Milieu liet door ABF Research onderzoek uitvoeren naar de huidige woonsituatie van studenten. Daaruit bleek dat 80.000 studenten in een huis met enkelglas wonen, dat is ongeveer één op de vijf studenten. Groningen heeft de meeste studentenwoningen met enkelglas (2.468). Arnhem springt eruit met het hoogste aandeel woningen met enkelglas: maar liefst 40% van de studentenwoningen.

Private huursector
Uit het onderzoek bleek ook dat dit probleem in de private huursector beduidend groter is dan bij corporaties. Enkelglas komt in de private huursector bijna twee keer zoveel voor. In het algemeen geldt dat het percentage enkelglas bij studentenwoningen bijna twee keer zo hoog is, als het percentage enkelglas in de rest van de Nederlandse woningen, te weten 19% versus 11%. Omdat niet voor iedere woning in Nederland geregistreerd is wat voor type glas aanwezig is, hebben de onderzoekers een schatting gemaakt voor het totale aantal woningen, op basis van de verdeling enkel-/dubbelglas van de geregistreerde woningen.

Honderden euro’s per jaar
Het fenomeen dubbelglas is al een halve eeuw oud, schrijven de organisaties, en toch hebben zoveel studenten en andere huurders nog met enkelglas te maken. Dit levert een enorme energieverspilling op, want een woning met enkelglas lijdt aan fors warmteverlies. Uit het onderzoek blijkt dat er een gemiddelde besparing mogelijk is van 217 m3 aardgas per studentenwoning per jaar, wanneer de woning HR++-glas krijgt in plaats van enkelglas. ‘Veel studenten hebben dus te maken met een energierekening die honderden euro’s te hoog is en kunnen daar zelfs niets aan veranderen. Met de stijgende energieprijzen is dat volstrekt onhoudbaar’, vinden de organisaties.

Manifest
De overheid moedigt mensen volop aan om te isoleren, maar voor enkelglas is nauwelijks aandacht en dat is niet logisch. Natuur & Milieu, De Jonge Klimaatbeweging en De Landelijke Studentenvakbond roepen minister De Jonge daarom op hen om zo snel mogelijk ‘uit de kou te halen’. De komende maanden voeren de organisaties verder campagne om de problematiek van enkelglas onder de aandacht te brengen.

Contactpersonen

Neem contact met ons op

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij onze persvoorlichters.