Ga terugHome      Nieuws      Hoe blijven we binnen de 1,5 graden opwarming van de aarde?
Nieuws

Hoe blijven we binnen de 1,5 graden opwarming?

De komende jaren blijkt meer nodig dan de huidige afspraken waarbij we ons richten op minimaal 55 procent CO2-reductie in 2030. Onze Europese koepelorganisatie, European Environmental Bureau, rekende uit wat nog meer nodig is.
groene bomen zon door bladerdek

Het is goed nieuws dat tijdens de klimaattop in Glasgow wereldleiders zich achter de ambitie schaarden om de opwarming van onze aarde echt tot 1,5 graden te beperken. Om binnen deze 1,5 graden te blijven, blijkt de komende jaren meer nodig dan de huidige afspraken waarbij we ons richten op minimaal 55 procent CO2-reductie in 2030. We moeten onze CO2-uitstoot nog verder beperkt hebben in 2030. Onze Europese koepelorganisatie, European Environmental Bureau, rekende uit wat nog meer nodig is.

Het European Environmental Bureau komt erop uit dat we in 2030 65 procent CO2-reductie moeten bereiken, willen we de opwarming beperken. Deze 65 procent kunnen we halen door onder andere de volgende maatregelen in te zetten:

  1. Fors meer hernieuwbare energie opwekken en inzetten, met name met zonne- en windenergie voor elektriciteitsproductie;
  2. Grootschalige energiebesparing door gebouwen versneld grondig te renoveren en industriële productieprocessen te moderniseren;
  3. Industriële processen, verwarming en transport elektrificeren op basis van hernieuwbare elektriciteit. Warmtepompen en elektrische voertuigen zijn hierbij sleuteltechnologieën.
  4. Fossiele brandstoffen sneller uitfaseren. Allereerst door kolencentrales te sluiten, daarna door fossiel gas uit te faseren in 2035 en fossiele olieproducten rond 2040. Ook zullen de meeste kerncentrales tegen 2040 gesloten zijn.
  5. De rol beperken van niet-fossiele gassen en brandstoffen die uitsluitend gebaseerd zijn op hernieuwbare waterstof.

Waarom is het belangrijk om de opwarming tot 1,5 graden te beperken?

In 2015 werd in Parijs het wereldwijde Klimaatakkoord getekend. Daarin spraken we af om de opwarming van de aarde deze eeuw te beperken tot maximaal 2 graden, maar idealiter 1,5 graad Celsius. Het verschil tussen 1,5 graad en 2 graden is groot. Van het grootste koraalrif ter wereld, het Great Barrier-rif, overleeft de helft van het koraal een opwarming van 1,5 graad. Bij 2 graden opwarming gaat het helemaal verloren. Ook de impact van klimaatverandering op planten verdubbelt en de impact op insecten verdriedubbelt. Periodes van extreme hitte treffen 2,5 keer meer mensen en de Noordpool zal in plaats van ééns in de 100 jaar eens in de 10 jaar volledig ijsvrij zijn. En dit zijn slechts een paar voorbeelden van het verschil dat een halve graad extra maakt.

Lastige boodschap, maar wel de enige juiste

Er is dus snel meer actie nodig. Dat is geen gemakkelijke boodschap. Uit de laatste Klimaat- en Energieverkenning van de overheid blijkt dat Nederland nog ver achterloopt op de bestaande doelstelling om onze uitstoot met 49 procent te verminderen. Om dit doel te verhogen naar 65 procent is dan ook een hele stap, maar wel een noodzakelijke. Klimaatverandering en de opwarming van onze aarde moeten we serieus nemen. Dit betekent dat we de wereldleiders die aanwezig waren in Glasgow aan hun woord moeten houden. We moeten echt hard ons best gaan doen om klimaatverandering een halt toe te roepen. Daarvoor zijn ambitieuze doelen nodig die zorgen dat onze aarde maximaal 1,5 graden opwarmt.

Bron: https://www.pac-scenarios.eu/scenario-development.html

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter