Ga terugHome      Nieuws      Isoleren moet sneller, slimmer en socialer
Opinieartikel

Isoleren moet sneller, slimmer en socialer

Portretfoto Wietske de Lange
Wietske de Lange
Het Nederlandse isolatiebeleid moet op de schop: het isoleren van woningen moet sneller, slimmer en socialer. Politieke partijen ChristenUnie, CDA en GroenLinks slaan de handen ineen voor een Nationaal Isolatieprogramma. Maatschappelijke organisaties, waaronder Natuur & Milieu, ondersteunen hun pleidooi van harte. Wilma Berends van Natuur & Milieu: 'Miljoenen woningen in Nederland zijn niet of nauwelijks geïsoleerd. Dat is slecht nieuws voor het klimaat voor de energierekening van mensen. Wij willen dat de overheid mensen gaat helpen. Het is hoog tijd om gas te geven op isolatie.'
Meerdere rijen kartonnen huisjes op grijze klinkers, met een bord met '#gasgevenopisolatie'

De partijen en organisaties hopen dat deze coalitie zich uitbreidt om met meer kracht het isolatiebeleid te verbeteren. De beste energie is immers bespaarde energie. Bijna een jaar inmiddels ligt de met ruime meerderheid aangenomen motie Segers/Klaver te verstoffen om een Nationaal Isolatieprogramma op te zetten, terwijl we geen tijd te verliezen hebben.

2,7 miljoen huizen slecht geïsoleerd
In Nederland zijn 2,7 miljoen woningen slecht geïsoleerd en met het huidige isolatietempo duurt het tot 2100 voor alle huizen in ons land goed geïsoleerd zijn. De huidige op de individuele woningeigenaar gerichte regelingen blijken voor veel bewoners een te hoge drempel om te isoleren. Bovendien zijn deze regelingen vooral interessant voor mensen die de isolatiemaatregelen kunnen betalen. Je krijgt de subsidie namelijk pas achteraf, als de factuur betaald is. Dat kan veel sneller, slimmer en socialer.

Om vaart en richting te geven aan het Nationaal Isolatieprogramma presenteren de partijen op www.nationaalisolatieprogramma.nu een manifest met 12 concrete voorstellen om snellere, slimmere en sociale woningisolatie mogelijk te maken. Van een tegoedbon/vouchers voor woningeigenaren tot isolatieteams die bewoners actief benaderen en ondersteunen, van beginnen met de slechtst geïsoleerde woningen tot een contingentenaanpak, van het opleiden van vakmensen tot een langjarige stabiele programmatische aanpak met voldoende middelen, zodat gestaag en met investeringszekerheid voor ondernemers wordt toegewerkt naar een duurzaam Nederland met goed geïsoleerde woningen.

De 12 voorstellen op een rijtje:

  1. Sneller: verdrievoudig het isolatietempo
  2. Slimmer: bundelen van vraag en aanbod
  3. Socialer: extra ondersteuning voor lage inkomens
  4. Benut de kracht van de lokale gemeenschap en werk zo aan enthousiasme en draagvlak
  5. Lokale isolatieteams bieden maatwerk
  6. Voor vakkundige isolatie zijn vakmensen nodig
  7. Pak isolatie niet geïsoleerd aan
  8. Gezond en milieuvriendelijk isoleren
  9. Haal welstand uit de nee-stand
  10. Maak subsidies en financiering eenvoudiger en aantrekkelijker
  11. Boter bij de vis
  12. Volhouden!

Eerdere acties Natuur & Milieu
Natuur & Milieu doet al jarenlang haar best om slimmer en socialer isolatiebeleid op de agenda te zetten in Den Haag. In aanloop naar de formatie zetten we het Hofplein in Den Haag vol met kartonnen huizen, waarbij we politici opriepen gas te geven op isolatie. Ook deden we onderzoek naar de ervaring en houding van mensen ten aanzien van woningisolatie. Eerder dit jaar introduceerde zij daarom het Isolatietegoed, een voucher waarmee woningeigenaren met de slechts geïsoleerde woningen direct aan de slag kunnen. Het voorstel voor een tegoedbon is onderdeel van het programma dat de politieke partijen nu presenteren.

Manifestpartners
ChristenUnie, CDA, GroenLinks, Natuur & Milieu, NVDE, Consumentenbond, Koninklijke Bouwend Nederland, Energie Nederland, Techniek Nederland en VENIN.

Bekijk de tips

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter