Ga terugHome      Nieuws      Minister had stelling moeten nemen tegen glyfosaat
Nieuwsbericht

Minister had stelling moeten nemen tegen glyfosaat

Portretfoto Dieuwertje Penders
Dieuwertje Penders
Een duidelijker boodschap kon de Tweede Kamer Piet Adema toch niet geven. Zou je zeggen. Maar de landbouwminister kiest ervoor om daar niets mee te doen. Hij onthoudt zich van stemming over het langer gebruik van onkruidverdelger glyfosaat in Europa. Lees hier onze reactie
Gele akker door bestrijdingsmiddel glyfosaat

Een duidelijker boodschap kon de Tweede Kamer Piet Adema toch niet geven. Zou je zeggen. Maar de landbouwminister kiest ervoor er niets mee te doen. Hij onthoudt zich volgende week van stemming over langer gebruik van onkruidverdelger glyfosaat in Europa. Daarmee gaat hij in tegen de wens van de meerderheid van de Kamer om tegen te stemmen. Ook negeert hij herhaaldelijke oproepen van Natuur & Milieu, de Parkinson Vereniging en de FNV om de chemische stof helemaal uit te bannen.

‘Doodzonde en een gemiste kans om in Europa te laten zien dat de Nederlandse regering daadwerkelijk iets geeft om de gezondheid van mens, dier en milieu’, vinden de organisaties. Zij vroegen de minister eerder deze week nog om te luisteren naar de Tweede Kamer en zijn poot stijf te houden bij de stemming op vrijdag 13 oktober in Brussel. Voor de zoveelste keer wezen zij erop dat glyfosaat zeer schadelijk is voor mensen, dieren en het milieu.

Ook Kamer riep op om tegen te stemmen
De Kamer onderschreef dit begin september en riep Adema op tegen te stemmen als de Europese lidstaten beslissen over het verlengen met tien jaar van de vergunning voor het gif dat in veel bestrijdingsmiddelen zit voor de land- en tuinbouw (zoals Roundup).

Stof is waarschijnlijk kankerverwekkend
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de chemische stof waarschijnlijk kankerverwekkend. Ook zijn in verschillende studies aanwijzingen dat het de kans op de ziekte van Parkinson vergroot. Verder is het middel slecht voor insecten, het waterleven en de bodemkwaliteit.

De Tweede Kamer was er kraakhelder over. Een middel dat zo giftig is voor insecten en dat vogels, sloten, plassen en meren door ons hele land vervuilt moet verboden worden. Het is buitengewoon frustrerend dat minister Adema wegloopt van zijn verantwoordelijkheid om de Nederlandse natuur te beschermen en andere landen het politieke spel laat bepalen. Adema laat hiermee een kans liggen om natuurinclusieve landbouw een grote stimulans te geven.

Portretfoto Rob van Tilburg
Rob van Tilburg
Directeur Programma's Natuur & Milieu

Minister laat werknemers land- en tuinbouw barsten
Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV: ‘Ik vind dit gewoon laf. Wij hebben de minister tig keer gewezen op de gevaren van dit giftige middel, maar hij slaat al onze waarschuwingen in de wind. Hij had stelling kunnen nemen tegen glyfosaat maar laat nu de mensen in de land- en tuinbouw en omwonenden van boerenbedrijven en kwekerijen gewoon barsten. Terwijl de overheid juist verplicht is om er alles aan te doen om te voorkomen dat burgers ziek worden.’

Mensen met Parkinson niet serieus genomen
Nickie van der Wulp, directeur van de Parkinson Vereniging: ‘Dit is een grote teleurstelling voor veel mensen met de ziekte van Parkinson. Zij voelen zich niet serieus genomen door Minister Adema wat betreft het leed dat glyfosaat bij hen heeft veroorzaakt. Door stelling te nemen had hij naar mijn idee toekomstige slachtoffers kunnen voorkomen; dat heeft hij niet gedaan.’

Dit is een gezamenlijke reactie van Natuur & Milieu, de Parkinson Vereniging en de FNV.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter