Ga terugHome      Nieuws      Krimp Schiphol loopt weer vertraging op
Nieuwsbericht

Krimp Schiphol loopt weer vertraging op

Portretfoto Dieuwertje Penders
Dieuwertje Penders
Vandaag heeft de minister van I&W laten weten dat Brussel opnieuw om extra informatie heeft gevraagd over de plannen van de Nederlandse overheid om het aantal vluchten op Schiphol te verminderen. Omwille van de geluidsoverlast voor honderdduizenden omwonenden. De minister heeft laten weten dat de procedure voor krimp hierdoor waarschijnlijk niet meer dit jaar kan worden doorlopen.
Europese vlaggen voor het parlementsgebouw in Brussel

Het is heel ergerlijk dat nu opnieuw kostbare tijd verloren gaat om omwonenden te beschermen tegen overlast door Schiphol en luchtvaartbedrijven. De sector heeft jarenlang de tijd gehad om met maatregelen te komen om geluidsoverlast te verminderen, maar is daar op geen enkele manier in geslaagd. De Nederlandse overheid kan niet anders dan de sector verplichten om te krimpen en zich aan de regels te houden die gelden voor geluid.

Het is onbegrijpelijk dat de Europese Commissie dit besluit vertraagt. We roepen de Europese Commissie op om de Nederlandse overheid te steunen en vrij baan te geven om de belangen van gezondheid, milieu en klimaat te beschermen. Vooral omdat omwonenden rechteloos zijn sinds de wetgeving die hen moet beschermen tegen geluidsoverlast buiten werking is gesteld. Grenzen aan de herrie moeten wettelijk vastgelegd zijn, zodat mensen naar de rechter kunnen stappen als de luchtvaart de wet aan zijn laars lapt. Het is noodzakelijk om de rechtspositie van omwonenden te herstellen.

De Nederlandse overheid kan de huidige illegale situatie niet langer laten bestaan. We roepen haar daarom op om de krimp van de luchtvaart nu eindelijk doorzetten.

Dit is een gezamenlijke reactie van Natuur & Milieu, Greenpeace Nederland, Milieudefensie en de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter