Ga terugHome      Nieuws      Gesprek Remkes: dit is waar het vandaag over gaat
Nieuwsbericht

Gesprek Remkes stikstof: dit is waar het vandaag over gaat

Portretfoto Dieuwertje Penders
Dieuwertje Penders
Vandaag spreken Remkes en de ministers Van der Wal en Jetten met de natuur- en milieuorganisaties over de stikstofcrisis. In een gezamenlijk brief laten de groene organisaties weten welke zorgen ze hebben en wat er nodig is om natuur te herstellen en de landbouw weer perspectief te geven.
bloemenveld naast een boerenakker met natuurinclusieve landbouw

Na het gesprek met de boeren spreken vandaag de natuur- en milieuorganisaties met Remkes over de stikstofcrisis. Eerder lieten de groene organisaties al weten dat het afzwakken van de stikstofdoelen van het kabinet niet bespreekbaar is. De natuur kan na decennialang te veel stikstof geen uitstel meer verdragen. Bovendien levert uitstel nog langer onzekerheid voor boeren op en is het juridisch niet houdbaar. In deze brief aan Remkes lees je de gezamenlijke inbreng van de groene organisaties.

Marjolein Demmers, directeur Natuur & Milieu: ‘We moeten nu door de zure appel heen bijten. Meer tijd nemen gaat echt niemand helpen, ook de boeren niet.  Halvering van de uitstoot in 2030 is het minimale dat nodig is om aan de Europese natuurbeschermingsregels te voldoen. Het kabinet moet nu alles op alles zetten om boeren te gaan helpen de stap te zetten naar een natuurvriendelijk bedrijf.  Dat lukt alleen als banken, supermarkten en leveranciers ook hun verantwoordelijkheid nemen.’

Ook vinden de organisaties het belangrijk dat het kabinet nu snel met bindende doelstellingen komt voor de luchtvaart, industrie en mobiliteitssector. De landbouw is  de grootste uitstoter van stikstof, maar ook deze sectoren waar grote uitstoters actief zijn, moeten zo snel mogelijk hun bijdrage gaan leveren.

 

Meer weten? Lees het interview met Marjolein Demmers, dat vandaag verscheen in het Financiële Dagblad.

We kunnen het ons niet permitteren nóg langer te wachten met het terugdringen van stikstof. De natuur verdraagt simpelweg geen uitstel meer,

koeien in wei
Marjolein Demmers
directeur

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter