Ga terugHome      Nieuws      Al bijna een miljoen bloembollen uitgedeeld aan basisscholen
Nieuwsbericht

Al bijna een miljoen bloembollen uitgedeeld aan basisscholen

Portretfoto Wietske de Lange
Wietske de Lange
Samen met Lidl heeft Nederland Zoemt in de afgelopen drie jaar bijna een miljoen biologische bloembollen uitgedeeld aan basisscholen in heel Nederland. Dit voorjaar gaat de bloembollencampagne opnieuw van start. Alles om de wilde bij een handje te helpen.
Drie kinderen planten bloembollen

Mijlpaal

Ook in 2021 kon je bij supermarkt Lidl weer in actie komen voor de wilde bij. Bij het inleveren van je lege flessen kon je ervoor kiezen om je statiegeld te doneren aan Nederland Zoemt. Van dat geld hebben we afgelopen najaar maar liefst 3.500 bloembollenpakketten met bijhorend lespakket kunnen uitdelen aan basisscholen in heel Nederland. In elk bloembollenpakket zitten genoeg bollen om de schooltuin om te toveren tot een paradijs voor bijen en hommels. Als we alle bollen die we de afgelopen drie jaar hebben opgestuurd bij elkaar optellen, komen we uit op bijna een miljoen bloembollen. Dat is geweldig nieuws voor de bij!

Bloembollenpakket ontvangen?
Ook in 2022 organiseren wij weer een scholenactie waarbij we gratis bloembollenpakketten en lesbrieven uitdelen. Wil jij meedoen samen met je klas? Meld je aan en maak kans!

Waarom bloembollen?

De bloeiende bloemen bieden in het vroege voorjaar het perfecte eerste voedsel voor bijen en hommels, en dat is hard nodig. Het gaat namelijk niet goed met de Nederlandse wilde bij: door het gebruik van bestrijdingsmiddelen en afname van leefgebied is de helft van alle 358 bijensoorten bedreigd. Met onze scholenactie vergroten we het voedselaanbod en de nestelgelegenheid voor de bij. Extra leuk is dat kinderen zelf in actie kunnen komen door de bloembollen te planten op of rondom het schoolplein. Met het bijhorende lespakket leren kinderen daarnaast op speelse manier over de waarde van bijen voor de natuur en onze voedselvoorziening.

De bloembollen zijn uitgedeeld, wat nu? Hoe eerder de bloembollen de grond in gaan, hoe eerder de bloemen gaan bloeien in het voorjaar. Daarom stroopten de leerlingen in de herfst hun mouwen op om de bloembollen te planten. Tot de bollen in het vroege voorjaar in bloei komen, kunnen leerkrachten elke maand een nieuwe BIJ-les geven met de lesbrieven uit het bloembollenpakket. Wil jij je klas of je kinderen thuis ook iets leren over de wilde bij? Bekijk onze lesbrieven.

Bekijk de video

Nederland Zoemt

Nederland Zoemt is een project waarin IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu samenwerken. Het startte in 2017 als een initiatief van LandschappenNL, Natuur & Milieu, IVN en Naturalis en werd mogelijk gemaakt door een extra bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter