Ga terugHome      Nieuws      Landelijk onderzoek duurzaamheid supermarkten van start
Nieuwsbericht

Landelijk onderzoek duurzaamheid supermarkten van start

Portretfoto Wietske de Lange
Wietske de Lange
Stichting Questionmark start vandaag samen met Natuur & Milieu, Natuurmonumenten en Mighty Earth met een landelijk vergelijkingsonderzoek naar de duurzaamheid van supermarkten. Het onderzoek “Superlijst Groen” onderzoekt in hoeverre supermarkten ons helpen duurzaam te eten en leidt tot een publieke ranglijst van supermarkten. De resultaten worden in mei 2021 gepubliceerd. De supermarkten die meegenomen worden in Superlijst zijn: Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Plus, Dirk, Coop en Ekoplaza.
Winkelwagen in supermarkt, geduwd door een persoon

Invloed van supermarkten
Om ons voedselsysteem toekomstbestendig te maken, zullen we ons voedingspatroon moeten aanpassen. Zeventig procent van wat Nederlanders dagelijks consumeren, komt uit de supermarkt. Met hun assortiment, winkelinrichting en wekelijkse aanbiedingen hebben supermarkten grote invloed op de keuzes die hun klanten maken. Charlotte Linnebank, directeur Questionmark: “Naast de mogelijkheid om hun klanten te helpen kiezen voor gezond en duurzaam, hebben supermarkten met hun grote inkoopvolumes ook een machtige rol in productieketens. Supermarkten zijn uitstekend gepositioneerd om zowel het Nederlandse voedselpatroon gezonder en duurzamer te maken, als verduurzaming in productieketens te versnellen. Met Superlijst helpen we supermarkten deze kans te grijpen.”

Samenwerking Natuur & Milieu, Natuurmonumenten en Mighty Earth
Voor Superlijst Groen werkt Questionmark samen met Natuur & Milieu, Natuurmonumenten en Mighty Earth. “Wij zijn heel benieuwd naar de inspanningen van de verschillende supermarkten om vegetarisch eten aantrekkelijk te maken en de mate waarin het publiek bekend gemaakt wordt met plantaardig eten. Uiteindelijk is het idee dat supermarkten vlees ook minder centraal gaan stellen in hun marketing”, aldus Marjolein Demmers, directeur van Natuur & Milieu.

Onderzoeksmethode
De onderzoeksmethode van de Superlijst is tot stand gekomen in samenspraak met de partners en met een Raad van Wetenschappers bestaande uit wetenschappers met kennis van gezondheid, duurzaamheid, consumentengedrag en supermarkten. De methode, waarvoor ook de supermarkten zelf zijn geconsulteerd, is voor iedereen in te zien op de website van Questionmark.

Overige Superlijsten
Afgelopen oktober werd Superlijst Gezondheid gepubliceerd. Superlijst Groen is het tweede onderzoek in de serie. Hierna volgen Superlijst Mensenrechten en Superlijst Dierenwelzijn.

Over Questionmark
Stichting Questionmark is een onafhankelijk onderzoeksinstituut dat consumenten, producenten en supermarkten helpt met informatie om verantwoorde keuzes te maken in het kopen en verkopen van voedsel. Superlijst Groen is mede tot stand gekomen met steun van Stichting DOEN en de Triodos Foundation.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter