Ga terugHome      Nieuws      Reactie mestplannen minister Adema
Artikel

Reactie mestplannen minister Adema

Portretfoto Dieuwertje Penders
Dieuwertje Penders
Gisterenavond was Natuur & Milieu te zien bij Nieuwsuur. Het programma besteedde aandacht aan de nieuwe mestplannen van demissionair minister Adema. Natuur & Milieu is positief over het plan van Adema om Nederland op een verantwoorde manier uit de mestcrisis te leiden.
Koe in weiland

Probleem mest

De natuur lijdt onder de enorme mestoverschotten. Natuur, maar ook sloten, meren en plassen. 3 op de 4 wateren is sterk vervuild. Het water is levenloos, troebel, dieren en planten overleven er niet. Mest is daar een grote oorzaak van. We hebben een veel te grote veestapel voor ons kleine land.

Mestcrisis oplossen

Met dit pakket laat Adema zien wat er nodig is om de mestcrisis op te lossen. Met steun voor boeren die willen stoppen en duidelijkheid en richting voor boeren die doorgaan. De nieuwe Europese regels leiden nu al tot veel problemen omdat boeren minder mest op hun land mogen uitrijden. Volgend jaar wordt het ook wettelijk aangescherpt. Als we nu niets doen gaan vele boerenbedrijven over de kop. Terwijl we nu nog kans hebben om bedrijven daarop voor te bereiden.

Regels aanvechten is kansloos en leidt alleen maar tot verliezers

Zowel voor het klimaat, als voor de natuur en de gezondheid van ons water is het essentieel dat de Nederlandse landbouw verandert en verduurzaamt. Jarenlang heeft Nederland een uitzondering gekregen van Brussel, maar onze waterkwaliteit bleef slecht. Nu vindt Brussel het genoeg. Ze heeft luid en duidelijk laten weten dat Nederland niet meer kan rekenen op uitstel en uitzonderingen. De natuur, maar ook Nederlandse boeren hebben recht op een échte oplossing en uitweg uit deze beroerde situatie die al jarenlang voortduurt. Adema legt daarvoor een goed voorstel op tafel.

Zet weg in naar verandering

Boeren vragen om duidelijkheid. Nu de duidelijkheid is gegeven, is het aan de landbouw om hier invulling aan te geven. In het debat gisterenmiddag in de Tweede Kamer bleek dat een meerderheid van de Tweede Kamerleden beseft dat dit plan van Adema niet kan wachten. De verandering naar een duurzame landbouw is de enige weg vooruit.

Persvoorlichters

Voor persgerelateerde vragen kun je terecht bij een van onze persvoorlichters.

dieuwertje penders
Dieuwertje Penders Persvoorlichter
wietske de lange
Wietske de Lange Persvoorlichter